Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
Collegeåret är en möjlighet att testa och se vad högskolestudier innebär och om det passar just dig.
Collegeåret är ett samarbete mellan Karlstads Universitet och Region Värmlands folkhögskolor, samt vissa kommuners vuxenutbildningar.
Kursen kombinerar studier av gymnasiegemensamma ämnen på en folkhögskola med högskolestudier. Under året läser du 50 procent vid folkhögskolan (CSN gymnasienivå (A1) parallelt med 50 procent (CSN högskolenivå) vid Karlstads universitet.
Studierna på folkhögskola kan ge ämnesbehörighet i de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap.
För dig som vill studera vidare efter collegeåret
För att du ska kunna läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet krävs att du har examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola.
Det är viktigt att känna till att Collegeåret inte ger dig grundläggande behörighet och studieomdöme vilket krävs för högre studier.
Grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola uppnås när du har ämnesbehörigheter i de sju gymnasiegemensamma ämnena och har studerat minst ett år heltid på Allmän kurs.
Saknar du examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola så rekommenderar vi studier på Allmän kurs före eller efter Collegeåret.
Garantiplatser på Karlstads Universitet
Karlstads Universitet reserverar en garantiplats per program på grundnivå för studerande som har fullföljt Collegeåret med godkänt resultat och har examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola.
Delkurser på universitetet:
- Akademiskt skrivande (7,5 hp)
- Vetenskapsteori (7,5 hp)
- Kulturstudier (7,5 hp)
- Självständigt arbete (7,5 hp)
För frågor angående universitetsdelens kurser, se www.kau.se eller via telefon 054-700 10 50 eller 054-700 17 25.