Skådespeleri  – film och teater

Ansökan stängd
Skola:
Molkoms folkhögskola
Plats:
Karlstad - Värmlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Se vår hemsida.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2024 - 13 jun 2025

Plats för kursen: Molkom

Kostnader: För aktuella deltagaravgifter, serviceavgift och internatavgift se skolans hemsida.

Kontakt: Anna Almroth

Telefon: 010-833 10 04

E-post:
anna.almroth@regionvarmland.se

Vi tar din dröm på allvar! Hos oss får du utvecklas som skådespelare i produktioner både på teaterscenen och framför kameran.

Skådespelarutbildning för både film och teater
Grundläggande på skådespelarutbildningen är din personliga och konstnärliga utveckling. Du får jobba framför kameran och möter publik från scenen. Kursens kombination av både film- och teaterskådespeleri är unik som folkhögskoleutbildning.

Vårt spännande samarbete med filmlinjen sker ibland på engelska vilket du har nytta av i en framtida karriär. Under studietiden får du göra ett flertal studiebesök där vi ser på scenkonst. Skådespelarutbildningen är ettårig med möjlighet till ett andra år där du bland annat får kompetens som film- och teaterpedagog och praktik.

Skådespeleri 1 och 2 åker till Scenkonstbiennalen, samt gör kortare resor i samband med filminspelningar och teaterbesök.

Skådespeleri år 2 åker även på en studieresa.

 

Utbildningens innehåll

År 1

Utbildningen är inriktad på färdighetsträning och produktion som omfattar skådespeleri för film och teater. Du övar tekniker i drama, rörelse, tal, improvisation och gestaltning. Då teater och film är kollektiva konstformer läggs vikt vid reflektion och analys av egna och andras arbeten. Undervisning på kvällar och helger kan ibland förekomma.

År 2

Vårt andra år ger en djupare kunskap om den konstnärliga aspekten - utifrån ett pedagogiskt perspektiv - samt om det praktiska arbetet bakom scenen. Du får göra praktik på skolan men har också en praktikperiod utanför skolan. Under andra året har vi även ett fördjupat fokus på din individuella utveckling som skådespelare genom ett flertal scenkonst- och filmproduktioner, då du får möjlighet att spela olika roller och möta varierad publik. Vi gör också en studieresa och har ett samarbete med Västanå teater kring praktik.

Nätverk och samarbete på skolan
Vi samarbetar med Riksteatern och Strindbergs intima teater i Stockholm gällande föreställningar och workshops. Samarbete finns även med internationella skolor och teatergrupper och vi är aktiva inom flera arrangörsnätverk som verkar för scenkonst i hela Sverige.
Förutom det nära samarbetet med filmutbildningen har vi även samarbete kring röstskådespeleri med animationsutbildningen. Vårt samarbete med Hälsotränarna innebär att alla skådespelare får en egen PT.

Egen utrustning
Molkoms folkhögskola tillhandahåller all utrustning för dina teater- och filmproduktioner och övningar. Studio Molkom - vår blackbox - är en fullt utrustad filmstudio och teaterlokal med verkstad, loger och modern scenteknik som sköts av vår scenmästare. Skolan har också egen biografsalong.

Ansökan och antagning
Varje år antas totalt cirka 24 deltagare på år 1 och 2. Vår ambition är att skapa en dynamisk grupp utifrån olika personligheter, kön, ålder och etnisk bakgrund. Du som söker bör ha erfarenhet av teater/rörelse/röst – från estetiskt program på gymnasiet, eller andra former från teatergrupper/scenframställning.

Till din ansökan ska du bifoga:

  • Personbevis (beställs via Skatteverkets webbplats)
  • Personligt brev
  • Kopior av betyg (har du inte gymnasiebehörighet kan du läsa Allmän kurs - skådespeleri först)
  • Eventuella arbetsgivarintyg
  • Intyg, referenser

Ansökningsförfarande
Efter att ansökningstiden gått ut kan du bli ombedd att som praktiskt prov skicka in en filmad monolog (2 min). Därefter kallas utvalda sökande till en intervju som sker via zoom. Eventuellt kan du bli kallad till skolan för ett andra praktiskt antagningsprov. Prov och intervjuer genomförs under maj.

Vid antagningsprov och intervju bedömer vi:

  • Ambitions- och motivationsnivå
  • Utvecklingspotential
  • Prestation vid de praktiska proven (gestaltningsförmåga, kroppskännedom, röstarbete, improvisationsförmåga, självständighet, originalitet, fantasi, samarbetsförmåga etc.)
  • Förmåga till social interaktion

Krav för antagning till Skådespeleri – film och teater år 2
Sökande bör ha gått Skådespeleri – film och teater år 1 eller ha likvärdig utbildning/erfarenhet. Samt dessförinnan ha erfarenhet av teater/rörelse/röst – från estetiskt program på gymnasiet, eller andra former från teatergrupper/scenframställning.

För år 2 gäller också:

  • Prestationer genomförda under år 1 eller likvärdigt.
  • Pedagogisk fallenhet och förmåga.
  • Förmåga att tillägna sig färdigheter.
  • Förmåga att bedriva självständiga studier.
  • Lust och vilja att utföra förelagda uppgifter efter bästa förmåga.
  • Utdrag från polisens belastningsregister. Då du under året arbetar praktiskt som pedagog utanför skolan är vi enligt lag skyldiga att begära in detta utdrag. Du begär själv att få utdraget från polisen.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Mål för utbildningen

År 1

Växa som människa och lära dig skådespelerihantverket.
Utvecklas som skådespelare tekniskt och konstnärligt under ett eller två år.
Förbereda dig för högre utbildning som skådespelare.
Pröva om en karriär inom skådespeleri är något du vill satsa vidare på.

År 2

Ta uppdrag som frilansande skådespelare och scenarbetare.
Arbeta som film- och teaterpedagog.
Kunskap för att starta en frigrupp.
Redo att söka högre utbildning.

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Molkoms folkhögskola

Molkoms folkhögskola har verksamhet i Molkom och Karlstad med totalt cirka 200 kursdeltagare. Det här är skolan för dig som är intresserad av film, skådespeleri, animation eller hälsa. Vi erbjuder också Allmän kurs för dig som behöver skaffa dig behörighet för fortsatta studier, eller förbättra dina kunskaper från grundskola/gymnasium.

Läs mer om skolan

Postadress:
Molkoms folkhögskola
Region Värmland
651 82 Karlstad

Besöksadress: Mejerivägen 3

Telefon: 010-833 10 04
E-post: molkom@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.molkom.nu/