Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.
Kursen riktar sig till dig som skriver, eller är intresserad av att skriva, skönlitterära texter som prosa och poesi eller texter kopplade till spelkultur som exempelvis rollspel, intriger och kampanjer. Oavsett om du redan har ett eget projekt som du skriver på eller om du har idéer som du är sugen på att komma i gång med står ditt eget skapande och skrivande i fokus.
Kursen är helt på distans utan schemalagda lektioner. Du planerar din egen arbetstid.
Mål med kursen
- Fördjupa dina kunskaper i skrivande inom fantastik och världskapande
- Skriva i olika genrer inom fantastik och utforska sin egen kreativa förmåga.
Kursens innehåll
Måndag varje vecka publiceras ett veckobrev där veckans tema, uppgifter och övningar presenteras tillsammans med en deadline. Det innebär att du själv bestämmer över och fördelar din arbetstid över veckan.
- Världsskapande/Worldbuilding:
Vårterminens kurs och dess innehåll fokuserar på världsskapande och hur detta kan ligga till grund för ditt narrativa skrivande och ge en stabil grund till dina berättelser. Du får möjlighet att utveckla olika element i ditt världsskapande på ett strukturerat sätt. - Kreativt skrivande:
Du får möjlighet att använda ditt världsbygge för att skriva kortare berättelser, scener och noveller - Genrestudier:
Under kursens gång kommer du få möjlighet att fördjupa dig inom världsskapande och skrivande inom fantastik (fantasy, science fiction och skräck) samt spelkultur. - Individuell fördjupning:
Mot kursens slut får du som deltagare möjlighet att självständigt med handledning ägna dig åt ett eget projekt kopplat till kursens innehåll.
Kursen hålls på svenska med samtliga inlämningar på svenska. Engelskspråkigt kursmaterial kan förekomma. Referenslista skickas ut inför kursstart.
Fantastik och spelkultur
I kursen tar vi inspiration från fiktiva världar inom fantastik – fantasy, science-fiction och skräck. Undervisningen utgår från fiktiva världar som används i spel, film, serier och böcker inom till exempel fantasy, science fiction och skräck. Blandad litteratur inom fantastik presenteras kontinuerligt under utbildningen, vilka kan användas för inspiration till ditt eget världsskapande samt visa exempel på olika sätt att världsskapa och skriva.
Spel- och nördkultur är ständigt närvarande och fungerar som exempel och inspiration. De element som skapas under kursen går även att använda för skrivprojekt inom analog spelkultur, såsom rollspel, om du skulle önska.
Antagningsvillkor
Du behöver ha YH-behörighet, vilket motsvarar en 3-årig gymnasieutbildning mot minst yrkeshögskola eller motsvarande. Saknar du detta kan du komplettera med annan erfarenhet eller arbetsprov. Har du YH-behörighet är det alltså inte ett krav att bifoga ett arbetsprov om du inte tror att detta förbättrar din ansökan.
I din ansökan ska du även bifoga ett personligt brev. Tänk på att det du redogör för i brevet ska vara relevant för kursen du söker.
I ditt brev ska det framgå:
- Vem du är och vad du gjort innan.
- Varför du vill gå kursen.
- Din tidigare erfarenhet av skrivande inom fantastik och/eller andra genrer (meriterande men inte ett krav).
- Dina intressen. Vi lägger stor vikt vid detta, så det är bra om det framgår om du är intresserad av nörd- och/eller spelkultur, fantasy, science fiction, skräck eller liknande.