Skola:
Ålsta folkhögskola
Plats:
Fränsta - Västernorrlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha grundläggande behörighet på gymnasial nivå för att kunna söka till Konstlinjen. Antagning sker via arbetsprover.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024

Kostnader: Läsårsbaserad serviceavgift om 4200kr/termin.

Kontakt: Thomas Eriksson

E-post:
thomas.eriksson1@rvn.se

På Konstlinjen får du som är intresserad av konst möjlighet att på heltid utveckla och fördjupa ditt intresse.

Studera konst på Ålsta

Konstlinjen är en tvåårig konstutbildning som består av ett basår och ett utvecklingsår. Skolan är utrustad med målerisal, keramikverkstad, projektrum och grafikverkstad. Varje student har tillgång till sin egen arbetsyta. Skolans verkstäder håller öppet dygnet runt, vilket möjliggör för den engagerade studentens skapande att jobba även sena kvällar och helger.

Basåret

Basåret ger dig en konstnärlig grund och du får testa på många olika tekniker. Vi har ofta blockperioder med till exempel måleri, film, foto eller grafik i utbildningen. Då kommer gästlärare och undervisar i det ämnet som de själva är aktiva inom.

Efter ett år på Konstlinjens basår förväntas du ha fått en grundläggande konstutbildning som gör dig starkare om du vill söka dig vidare inom konst, design eller hantverksyrken. Men alla vill inte vidare inom skolvärlden och basåret är lika viktigt för dig som vill bli mer trygg i vad du håller på med samt testa nya tekniker. Många av gästlärarna är återkommande, vilket gör att man enklare kan planera vad man vill göra nästa gång hen kommer. Du får ett intyg på genomförda kurser.

Utvecklingsåret

Du som studerat vid eftergymnasial konstutbildning med kunskaper motsvarande Konstlinjens basår kan söka direkt till utvecklingsåret. Här ges möjlighet att fördjupa dina egna uttryck samt arbeta fram arbetsprover för att söka vidare in på högskoleutbildning inom konsten. 

Utvecklingsåret kräver god självdisciplin och aktiv konstnärlig process, då undervisningen till stora delar bedrivs som egna projekt under handledning.

Efter ett år på Konstlinjens utvecklingsår förväntas du ha fördjupat dina konstnärliga kunskaper samt utvecklat din förmåga att arbeta självständigt och processinriktat. Du får ett intyg på genomförda kurser.

K3 - Fördjupningsår

Ålsta K3 är en 1-årig fördjupningsutbildning på distans för dig som redan har en konstnärlig grundutbildning. Kursen riktar sig till dig som behöver kompletterande och breddade kunskaper för att utveckla ditt konstnärskap och ger riktad handledning för dig som siktar mot högre konstutbildningar. Kursen kan även vara ett bra stöd om du har ett givet projekt som du vill genomföra. Vi vill vara ditt redskap som hjälper dig att nå dina mål.

Dina individuella målsättningar planeras i början av läsåret tillsammans med kursansvariga lärare så terminens upplägg och innehåll matchar dessa. Studieplanen blir individuellt anpassad så att det finns möjlighet att arbeta deltid som exempel.

Du får digital handledning varje vecka och fysiska träffar på skolan två dagar i månaden. I den digitala handledningen finns möjlighet att visa upp hur ditt projekt framskrider genom Teamsmöten, bilder, videos och vi bollar tankar och idéer för att ta progressionen vidare.En vecka per termin är avsatt för arbete med gästlärare på plats vid skolan. Det finns flera inriktningar och veckor att välja mellan för detta moment. Vi ser gärna att du presenterar ditt projekt för de andra eleverna och har uppföljningar där du berättar hur det fortskrider. Du kommer få tillgång till Konstlinjens schema och deras gästlärare samt skolans verkstäder och ateljéer.

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Ålsta folkhögskola

Vi finns på två orter, i Fränsta och i Sundsvall. Skolans idé och inriktning är att erbjuda en studiemiljö som utgår från individens förutsättningar, där du får möjlighet att växa och utvecklas såväl som människa som inom dina studier. 

De flesta som studerar i Fränsta bor också på skolans internat. Det är trivsamt och man blir som en familj av att dela boende med andra deltagare.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ålsta folkhögskola
Fränstavägen 209
841 72 Fränsta

Telefon: 0691-66 14 00
E-post: alsta.fransta@rvn.se
Webbadress: http://www.alsta.nu/