Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner
Instrumentallektioner
- Teknikstudier på virveltrumma
- Marimba- och vibrafonteknik
- Soloslagverksrepertoar
- Slagverksensemblerepertoar
Du får individuella lektioner. Resurstid är 60 min per vecka till ditt huvudinstrument. Du kan välja ett bi-instrument med resurstid 20 min per vecka i 10 veckorsblock.
Övriga ämnen
- Musikaliskt hantverk (gehör, musiklära, satslära)
- Musikhistoria
- Körsång (valbart)
- Interpretation
- Målbok
Ensemblespel
I undervisning ingår att du deltar i Härnösands slagverksensembles repetitioner och konsertverksamhet. Du spelar också i mindre slagverksensembler.
Härnösands slagverksensemble
I Härnösand finns en av Sveriges främsta slagverksensemble med studerande. Verksamheten har bl a belönats med Sparbankens kulturstipendium och Härnösands kommuns kulturstipendium.
”Sveriges bästa plantskola för slagverkare” benämns den av Leif Karlsson, en av Kroumatas grundare och numera chef för Musik i väst. Han har donerat sitt bibliotek till ensemblen. Av Kroumatas fyra nuvarande medlemmar är för övrigt en från Härnösand. Allt fler tidigare studerande återfinns i svenska orkestrar, senast 2010 fick en Härnösandsmusiker tjänsten som pukist i Göteborgs symfoniorkester.
Härnösands slagverksensemble ingår regelbundet i Musik Västernorrlands utbud:
Härnösands slagverksensemble (video)
Härnösands slagverksensemble (video)
Lärare
Johan Bodin Eriksson, flerfaldigt prisbelönad musiker och slagverkspedagog. Sedan 1991 arbetar han i Härnösand och är konstnärlig ledare för Härnösands slagverksensemble, en gymnasial ensemble som har utvecklats till en av Västernorrlands största publikmagneter för nutida musik.
I sitt eget musicerande rör han sig mellan det rent solistiska, och kammarmusik. Som exempel kan nämnas hans senaste solo-CD ”The Deliberate Marimba” (Courthouse Music), samt kritikerrosade duo-CD:n ”From Childhood to Eternity” Courthouse Music) där han tillsammans med pianisten Johan Fröst tolkar Stockhausen. Johan Bodin Eriksson använder ofta slagverksensemblen som klangkälla i sina kompositioner. ”Den där magiska ursprungliga upplevelsen av rytm är jag alltid på jakt efter, oavsett om jag komponerar, spelar eller undervisar.”
Lovisa Fhinn har frilansat som musiker sedan 2010 och är idag som mest aktiv i slagverksduon SISTRUM och i musikkollektivet Ye Banished Privateers.
Mellan åren 2015-2020 utbildade hon sig till lärare i klassiskt slagverk och ensemble, med Håkan Landgren & Rolf Landberg som huvudlärare vid Musikhögskolan Ingesund. Utöver de klassiska slagverkstudierna, fördjupade hon sig även inom jazz och improvisation, fick upp ögonen för folk- och världsmusik och hon fick en större musikalisk och pedagogisk förståelse för praktisk musikteori. Lärare som hon studerat för i urval är Daniel Nolgård, Petra Ahlmark, Per-Olov Berndalen, Mattias Pérez, Ale Möller, m.fl.
“Det viktigaste för mig är att möta människan där den är, och att gemensamt nå ett mål.”