Kapellsberg – tonsättarskola

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Härnösands folkhögskola
Plats:
Härnösand - Västernorrlands län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
27 april 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Om du söker Tonsättarskolan ska du delta i antagningskurs som genomförs på plats vid Härnösands folkhögskola 11-12 maj 2025.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2025 - 12 jun 2026

Kostnader: Grundavgift 500 kr erläggs terminsvis och återbetalas inte. Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor. Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Kontakt: Helén Lundquist-Dahlén

Telefon: 0611-55 85 52

E-post:
helen.lundquist@hfs.se

Tonsättarskolan Kapellsberg är en av Sveriges främsta tonsättarutbildningar på folkhögskolenivå. Utbildningen ger dig en grundläggande konstnärlig och teoretisk kunskap inom komposition.

Tonsättarskolan Kapellsberg har sin utgångspunkt i den nutida västerländska konstmusiken, och du får bekanta dig med både traditionella och moderna kompositionstekniker. Du får samarbeta med musiker och ensembler vilket ger dig viktig erfarenhet av hur det är att samarbeta med professionella musiker.

Tonsättarskolan erbjuder en grundkurs och en fördjupningskurs.

Grundkurs

Tonsättarskolans tvååriga grundkurs ger dig en grundläggande konstnärlig och teoretisk kunskap inom komposition. Här har du möjlighet att utveckla ditt skapande i en trygg miljö tillsammans med andra entusiastiska musikstudenter.

Utbildningen grundar sig i den västerländska musiktraditionen, och har ett brett omfång som passar för dig som är öppen för all form av musikaliskt uttryck. Grundkursen förbereder dig för vidare studier på musikhögskolor eller för ett verksamt yrkesliv. Den passar även för dig som bara har ett intresse för komposition som du vill fördjupa dig i under två år.

Under utbildningen får du skriva för olika slags instrumentsättningar. Du får även prova att skriva musik till spel och film, samt elektroakustisk musik.

Kursinnehåll

  • Komposition – individuell handledning, grupplektioner, föreläsningar och workshops
  • Musikteori – musiklära, harmonilära, satslära, kontrapunkt, gehör och formanalys
  • Musikhistoria – musikens utveckling och roll i samhället genom historien
  • Dirigering – slagteknik, ensembleledning, tolkning och verkanalys
  • Digitala verktyg – notskrivningsprogram, studioprogram, inspelning, virtuella instrument
  • Studiebesök – auskultation vid repetitioner, inspelningar och arbete bakom kulisserna

Under den tvååriga grundkursen kommer du att få arbeta med instrumentalmusik, vokalmusik, spelmusik, musikdramatik, filmmusik och elektroakustisk musik.

Du får regelbunden handledning, individuellt och i grupp, parallellt med lektioner i musikteori, gehör och musikaliskt hantverk. Vid sidan av den schemalagda undervisningen förväntas du komponera på projekt som du väljer själv eller i samråd med lärare.

Skolan tillhandahåller arbets- och övningsrum samt en musikstudio.

Du får möjlighet att få din musik framförd av såväl andra studerande på musiklinjen som av yrkesmusiker och ensembler i regionen, bland annat Nordiska Kammarensemblen, en av regionens främsta ensembler. Tonsättarskolan Kapellsberg har även ett nära samarbete med Föreningen Nymus, som arrangerar konserter med nutida konstmusik.

Fördjupningskurs

Har du redan studerat på musikhögskola och vill ge dig själv tid att fokusera på ditt skapande, eller förbereda dig för vidare studier på exempelvis masterprogram? Är du yrkesverksam musiklärare, kyrkomusiker, arrangör eller tonsättare och vill ha handledning i din konstnärliga utveckling?

Tonsättarskolans fördjupningskurs ger dig möjlighet att fokusera på ditt eget skapande utifrån din egna musikaliska inriktning.

Kursinnehåll

Merparten av fördjupningskursen genomförs på distans. Detta kompletteras med ett antal lektioner varje termin på plats på Härnösands folkhögskola samt obligatoriskt deltagande vid workshops, rep och konserter av den musiken som du skriver. Däremellan hålls kontakt med lärare via mejl, telefon och/eller videosamtal.

Kursinnehållet anpassas efter varje deltagares behov och önskemål och varierar i innehåll från år till år. Förutom egna moment kommer fördjupningskursens deltagare att medverka i en del gemensamma moment med grundkursens deltagare.

Fördjupningskursen sker på 50% studietakt. Det är rekommenderat att man inte arbetar och/eller studerar mer än 50% samtidigt som man går fördjupningskursen, då utbildningen förutsätter att man lägger i snitt 20 timmar i veckan på sitt komponerande – samt att tid måste finnas för att kunna delta i workshops och dylikt.

Lärare

Robin Lilja är en prisbelönt tonsättare vars musik spelats av ensembler såsom Norrbotten NEO, Gävle Symfoniorkester och Sinfonietta Cracovia i Polen samt musiker som pianisten Tinna Þorsteinsdóttir från Island. Robin har framfört sin improvisatoriska EAM-repertoar på festivaler såsom Uma Obscura och Resonansfestivalen och samarbetar årligen med dansare. Robin är ordförande i tonsättarföreningen Not för Not och har studerat för bland andra Jan Sandström, Fredrik Högberg och Jörgen Häll.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://hfs.se/course/tonsattarskola/

Jag blev omfamnad och pushad att bli mitt bästa jag

För Julia blev musikalutbildningen på Vimmerby folkhögskola en väg tillbaka efter en längre tids sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln

Härnösands folkhögskola

Härnösands folkhögskola är en öppen mötesplats för lärande och personlig utveckling. På de långa kurserna går ca 300 studerande. Vi erbjuder behörighetsgivande kurser, musik-, opera- och dansutbildningar, idéinriktade kurser och spännande sommarkurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Härnösands folkhögskola
Box 14
871 21 Härnösand

Besöksadress: Murbergsvägen 32 / Varvsbacken

Telefon: 0611-55 85 00
E-post: info@hfs.se
Webbadress: https://hfs.se/