Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.
Kursinnehåll
Kursens innehåll fokuserar på bredd snarare än fördjupning och den vill ge en översikt och en möjlighet att prova på olika aspekter av självhushållning och tillsammanshushållning. Omvärldsorientering kring naturresurser och hållbarhetsfrågor. Ekologisk och social resiliens, permakultur, odling, husdjur, trädgård, skog, livsmedel, hantverk, återbruk, energi, byggande och att ta tillvara.
Upplägg
Innehållet följer till stor del årstiderna. De tio tredagarsträffarna utgår från Hola folkhögskola. På några av träffarna är vi i Näsåker och då samordnas boende där för de som vill. Träffarna innehåller studiebesök, föreläsningar, praktiska övningar, grupprocess, nätverkande och erfarenhetsutbyte. Kommunikation mellan träffarna sker via en webbplattform. Mellan träffarna gör var och en egen praktik, hemuppgifter och litteraturstudier samt deltar på videomöten med gruppsamtal och/eller föreläsningar. Litteraturstudierna består av kursboken ”Självhushållning i praktiken”, egenvald litteratur samt en bokcirkel, där det finns två olika titlar att välja mellan.
Tredagarsträffar varje månad som innehåller studiebesök, erfarenhetsutbyten och lektioner. Vi följer årstiderna. Mellan månadsträffarna praktiserar man hemma och håller kontakt och utbyter erfarenheter på distans.
Kursmoment
- Självhushållning och tillsammanshushållning ur breda perspektiv
- Ekologisk och social resiliens
- Trädgård, skog
- Växtodling, djur
- Livsmedel, ta tillvara, förädling
- Hantverk, återbruk och reparation
- Byggande och energi