Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.
Kursbeskrivning
Under kursen ges deltagarna möjlighet att förvärva grunderna i skrivande samtidigt som de utvecklar sina egna skrivfärdigheter. Fokus läggs på skrivprocessen, skrivandets hantverk och den personliga kreativa utvecklingen, i symbios med litteraturen. Vi utforskar olika skrivformer såsom prosa, poesi, biografi, essäistik och dramatik. En betydande tonvikt placeras på läsningens roll i skrivprocessen genom studier av publicerad litteratur och respons på varandras texter. Dessutom betonas det individuella perspektivet, att upptäcka det unika skrivuttrycket. Författarbesök fördjupar och breddar undervisningen.
Ansökningskrav
Textprov och personligt brev.
Skriv ett kort personligt brev där du berättar fritt om ditt skrivande och läsande, och vad du hoppas att kursen skall innebära för dig. Max 500 ord (motsvarar ca 1 A4).
Textexempel
Bifoga en text i valfri genre och stadie i skrivprocessen, med en reflektion/kommentar där du berättar om din text. Max 5000 ord (motsvarar ungefär 10 A4).
Kursmoment
- Att skriva skönlitteratur. Det egna skrivandet varvas med möten av olika genrer, litteraturhistoria och nutidsorientering i både svensk och aktuell världslitteratur. Författarbesök med fokus på den egna skrivprocessen.
- Att skriva poesi. Deltagarna får prova olika poetiska former, från bunden till fri, i dialog med historiska och aktuella poeters verk. En fördjupning i språkets rytm och melodi, och möjligt samarbete med musikutbildningar på skolan.
- Att skriva biografi. Deltagarna får möjlighet att använda sig av egna och andras livsberättelser som utgångspunkt i sitt skrivande. Hur man använder sig av egna erfarenheter och observationer för att fördjupa skrivandet. Etiska frågor i samband med att skriva om egna och andras liv diskuteras. Intervjuteknik och research. Möjligt samarbete med allmän kurs, etableringskurs och seniorkurser.
- Att skriva essäer. Deltagarna får öva sitt skrivande genom att behandla aktuella vetenskapliga eller samhällsorienterade ämnen med en personlig, populär framtoning. Fördjupning i en egen poetik, ett skrivande om det egna skrivandet.
- Att skriva dramatik. Dramaturgi och underliggande drivkrafter, undersöks i detta moment. Struktur, spänning, att skapa reaktioner i läsaren. Att gestalta genom rörelser, dialog, kroppsspråk och miljökulisser, övar ett skönlitterärt framställande även utanför scenen. Gästlärare med fokus på att skriva för scen eller film.