Paret Anna och Niclas går en budoutbildning tillsammans på Karlskoga folkhögskola. – Man blir en mer harmonisk och inlyssnande människa och det kan man ju komma vart som helst med sen, menar Niclas.
Det övergripande målet är att Svensk Ridlärare II skall ha kompetens att med iakttagande av ett gott horsemanship, ansvara för skötsel av hästar, anläggning och utrustning, utbilda hästar samt utbilda elever i hästkunskap och ridning enligt kompetensbeskrivning.
Ridläraren skall i sin ridning, hästhantering och undervisning vara en förebild för god ridning och hästhantering.
Under utbildningen kommer deltagarna att ha möjlighet att göra en teoretisk test, i de ämnen som ingår i den teoretiska delen av C-tränarutbildningen. Vid godkänd kurs och godkänt teoretisk test, finns möjlighet att validera den teoretiska delen av C-tränarutbildningen för de som avser att söka C-tränarutbildning. Ansökan till den praktiska delen på C-tränarutbildningen måste därefter ske inom två år, under förutsättning att den sökande uppfyller ansökningskraven enligt kompentensbeskrivningen: http://www3.ridsport.se/Utbildning/TranareFunktionar/C-ochB-utbildning/