Allmän kurs - Distans

Ansökan öppnar 19 februari
Skola:
Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg
Plats:
Göteborg - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs, Distanskurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Klar grundskola, matematik, engelska och svenska som andraspråk/svenska och vill studera hemifrån. Har dator med webbkamera och inbyggd mikrofon eller headset, klarar att arbeta digitalt. Relativt självgående, viss studievana och kan arbeta i grupp.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 18 aug 2025 - 5 jun 2026

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: Kostnadsfri, men kostnader för kurslittteratur tillkommer. Vi kommer eventuellt göra något eller några studiebesök, som utgår från där ni bor. Då kan det tillkomma en liten kostnad för detta.

Kontakt: Laura Moradi

Telefon: 031-711 91 91

E-post:
mail.afig@vsaf.nu

Genom allmän kurs på gymnasienivå kan du nå grundläggande behörighet för studier på Högskola och/eller Yrkeshögskola. Du kan  efter avklarad studieomfattning få utfärdat studieomdöme.

Allmän kurs på gymnasienivå - Distans

Instruktioner och information om uppgifter, samt föreläsningar kommer att ske genom digital fjärrundervisning. Du studerar hemifrån med hjälp av dator och internet och interagerar med andra deltagare samt lärare främst genom Google Meet och vår digitala plattform Google Classroom.
Studierna är på heltid och du måste kunna delta i obligatoriska föreläsningar, informationsträffar, seminarium och grupparbeten på dagtid. Dvs att kursen inte går att kombinera med annan heltidssysselsättning. 

Utöver att man kan erhålla gymnasiebehörighet kommer kursen att ha ett genomgående tema där vi studerar ”Människans natur & kultur”, där vi tillsammans fördjupar människans roll och påverkan i samhället genom historien och i samtiden.

Vi kommer att utforska, utifrån olika metoder och perspektiv, människans ursprung och relation till naturen, samt hur och varför språk, konst, religion, stater, klassamhällen, konflikter och ekonomiska system uppkommit och utvecklats på olika platser i världen. Genom att studera vår historia så kan vi bättre förstå dagens utmaningar och hur vi kan bidra till ett rättvist och hållbart samhälle. 


Det kommer alltså finnas ett visst utrymme att påverka delar av kursen enligt önskemål.

Vi utgår från en kreativ, nyfiken och lustfylld ingång till studierna.

Varje kurs är 1 år och du behöver studera 1, 2 eller 3 år, beroende på tidigare meriter/erfarenheter och mål med studier.

Undervisning ges i följande gymnasiegemensamma ämnen:
Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2, 3
Engelska 5, 6, 7
Matematik 1b, 2b
Samhällskunskap 1a1, 1a2
Naturkunskap 1a1, 1a2, 2
Religion 1
Historia 1a1, 1a2

Kursen ges i samarbete med Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen. 

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet med allmän kurs är att du förutom ämneskunskaper ska få goda förutsättningar för att studera vidare.
Lika viktigt är att tiden på folkhögskola skall ge dig ökad tillit till dina egna möjligheter att påverka ditt eget liv liksom samhället i stort.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://xn--a-folkhgskolorna-swb.se/kurs/allman-gymn-distans/

Jag har aldrig trivts så bra på en skola som jag gör här

Susanna, 20 år, jämför studierna på folkhögskola med tiden på gymnasiet. På gymnasiet var många elever skoltrötta och ”bara ville hem” medan deltagarna på Östra Grevie folkhögskola är aktiva på lektionerna. Det märks att de går på skolan för att de vill. – Deltagarna, lärarna, platsen och lokalerna är precis vad jag behöver.

Läs hela artikeln

Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg

Vi vill ge kunskaper för engagemang i samhällsfrågor och för fackligt, politiskt och kulturellt arbete. Vi vill ge en bred allmänbildning och främja personlig utveckling i en miljö där människor i olika åldrar och med skiftande erfarenheter möts. Vi vill se fler aktiva samhällsmedborgare.

Läs mer om skolan

Postadress:
Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg
Järntorget 7
413 04 Göteborg

Telefon: 031-711 91 91
E-post: mail.afig@vsaf.nu
Webbadress: http://www.a-folkhögskolorna.se/