Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner
Kursen vänder sig till dig som vill utveckla dina musikaliska färdigheter i syfte att söka högre musikutbildning eller för att berika ditt fritidsmusicerande. Vi tar i första hand in deltagare som har avslutade gymnasiestudier med grundläggande högskolebehörighet.
Antagning
Ansökan är öppen till 10 mars. Information om antagningsproven hittar du här. Antagningsproven sker på plats under vecka 15 och 16.
Kursinnehåll
Huvudinstrument: Undervisningen bedrivs vanligtvis på skolan, men lärare kan också anvisas på närliggande ort som exempelvis Göteborg. I detta fall ersätter skolan dina resekostnader.
Biinstrument: Företrädesvis piano, sång eller gitarr.
Ensemblespel: Deltagarna har sin huvudsakliga hemvist i en fast ensemblekonstellation. Projektvis spelar man även i större eller mindre ensembler och fokus ligger på genremässig bredd.
Klass: Undervisning i helklass i scenisk beredskap och framställning, branchkunskap, övningsteknik, förberedelser inför sökningar till högre musikutbildning, projekt m.m.
Musikteori och gehörslära: Musiklära, analys, harmonilära, arrangering, gehörsträning och komposition. Undervisningen bedrivs nivågrupperad i smågrupper.
Kör: (HT) Vi sjunger blandad repertoar.
Musik och samhälle: En kurs som tar upp historiska och samtida samhälleliga aspekter av musik.
P2: Specialprojekt för åk 2.
Tillvalsämnen
Musikmetodik/övningsundervisning: Undervisa i musik, både individuellt och gruppvis.
Musikteknik: Grundläggande moment i notskrivningsprogram, mixning, liveljud mm.
Inför Sök: Teoretiska och praktiska förberedelser inför att söka högre musikutbildningar.
Arbetssätt
På musiklinjen har vi stort fokus på ensemblespel. I ensemblearbetet finns förutsättningar för att utvecklas på sitt huvudinstrument tillsammans med andra och bli en bred musiker. Som deltagare har en varje vecka flera ensemblelektioner med olika lärare.
Största delen av läsåret arbetar vi med ett löpande schema där undervisningen bedrivs i helklass, ensembler och i mindre grupper. Instrumentlektioner ges individuellt. Vissa veckor bryter vi schemat och jobbar i projektform, t ex inför turné, konsertveckor och sökningar till skolan.
Kurstider
Musiklinjen är ett- eller tvåårig där varje läsår omfattar 35 veckors heltidsstudier från slutet av augusti till slutet av maj.
Efter avslutad kurs
Många av våra deltagare söker sig efter vidare till musikhögskola eller liknande.
Intyg och utbildningsbevis efter avslutad kurs
Intyg om genomgången folkhögskolekurs.
Behörighetskrav
För att bli antagen till musiklinjen krävs ett godkänt antagningsprov. Vi förutsätter att deltagare på musiklinjen har avslutat gymnasiestudier med grundläggande högskolebehörighet. I annat fall hänvisar vi till kursen ”Allmän kurs med musikinriktning”.
Kostnader
Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande, men en materialavgift tas ut varje termin. Kostnader för studieresor och aktiviteter kan tillkomma.
Sociala medier
För att få en bredare bild av utbildningen kolla gärna in vår YouTube-kanal och vårt Instagram-konto.
https://www.youtube.com/channel/UCV00B_o_YohHWdVA-EsSCyA
https://www.instagram.com/musiklinjen_billstromska_fhsk/