Bayan Abualadas drömmer om att plugga vidare på universitetet. Efter snart fem år på Allmän kurs på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen är hon nära att nå målet att få gymnasiebehörighet så att hon kan söka sig vidare till högskolan.
På Billströmska satsar vi mycket på vår allmänna kurs. Vi jobbar i mindre grupper där du har möjlighet att läsa på din egen nivå, och i din egen takt. Vi anpassar grupperna efter de kursdeltagare vi har. Du möter vuxna människor i alla åldrar och med olika bakgrund.
När du börjar hos oss gör vi en studieplanering tillsammans där vi ser över hur länge du ska studera, vilka kurser du ska läsa samt vilka kurser du har med dig från tidigare studier.
I varje klass går det ungefär 15-20 personer. Varje onsdag arbetar vi tillsammans och fördjupar oss i ett aktuellt ämne. Några gånger per termin samlas hela skolan och tar del av en föreläsning, intressant film eller ett musikframträdande. Vi ordnar också dagsutflykter till platser som är relevanta för vår utbildning.
Här följer fakta om vad som gäller angående behörigheter, kurser och studier vid folkhögskolan.
Grundskolebehörighet
Saknar du grundskolebehörighet kan du läsa in den behörigheten hos oss.
Grundläggande behörighet
För att få så kallad grundläggande behörighet som krävs för yrkesskola/högskolestudier finns tre olika grupper:
- För kursdeltagare med grundskolebehörighet krävs tre år på folkhögskola.
- För kursdeltagare med grundskola och två års arbetslivserfarenhet (heltid) eller ett år på gymnasiet krävs två år på folkhögskola.
- För kursdeltagare med minst två år på gymnasiet krävs ett år på folkhögskola.
För att få grundläggande behörighet på folkhögskola måste man uppnå motsvarande godkänd nivå i kärnämnena:
- Svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2, 3
- Engelska 5 och 6,
- Matematik 1 a, b eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Naturkunskap 1a1,
- Religionskunskap 1
- Historia 1a1.
Utöver dessa kurser har du också möjlighet att läsa:
- Engelska 7
- Matematik 2, 3, 4
- Samhällskunskap 1a2, 1b, 2
- Naturkunskap 1a2, 1b, 2
- Historia 1a2, 1b, 2
- Religionskunskap 2
Varje termin erbjuds också valbara kurser i så som odla, textil eller bild och pedagogiska rummet. (Dessa kurser kan variera från termin till termin.)
Arbetstid
Heltidsstudier omfattar minst 20 timmar per vecka. Dessa läggs vanligen mellan 8.30-15.30. Att studera på folkhögskola innebär att man måste närvara vid alla lektioner och gemensamma aktiviteter. Detta är en viktig förutsättning för att kunna genomföra kursen.
Internat
Du kan bo på skolan under din studietid. Vi har ett stort internat med 96 rum, varje rum har egen dusch och toalett. Internatet har trivsamma gemensamhetsutrymmen. I skolan serveras frukost och lunch under skoldagarna. På kvällar och helger och lov ordnar du själv mathållningen tillsammans med dina korridorsgrannar.
Terminsstart
Skolan har terminsstart på allmän kurs två gånger per år, i augusti och januari. Du kan alltså söka in till skolan vid två tillfällen.
CSN
Utbildningen är studiemedelsberättigad.
Kontakt
Anna Robertsson Petersén, studie- och yrkesvägledare:
- anna.robertsson.petersen@vgregion.se
0700-206764