Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Små grupper och mycket lektionstid
Under studierna kommer du att arbeta nära lärarna och tillsammans med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg atmosfär där alla har möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Grupperna är små och det finns mycket tid avsatt för varje ämne, vilket gör att du har möjlighet att få mycket stöttning i skolarbetet – både från lärarna och från dina studiekamrater.
Stöd från en mentor
För att din tid på skolan ska bli så bra som möjligt har du regelbunden kontakt med mentor. En mentor är en lärare som stöttar dig lite extra för att din studiesituation ska bli så bra som möjligt.
Ett behovsanpassat schema
Vi har undervisning på skolan måndag–fredag klockan 08.40 –15.45. Tillsammans med en mentor ur skolans personal bygger du ett individuellt schema som är anpassat efter vilka ämnen du behöver läsa.
Hur länge du behöver studera hos oss avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan.
Vilka kurser ska du välja:
Vilka kurser du väljer beror på dina mål och dina tidigare studieresultat. Om du vill söka till högskola eller universitet efter studierna behöver du uppnå grundläggande behörighet för högskolestudier.
Nedanför kan du se vilka kurser som ingår i den grundläggande behörigheten för högskola/universitet och yrkeshögskola.
OBS! Ibland behöver du även andra behörigheter för att komma in på utbildningen du vill gå. Därför är det viktigt att du redan från början tar reda på vad som krävs.
Grundläggande behörighet till högskola/universitet
- Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Matematik 1 a, b, eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Engelska 5 och 6
- Naturkunskap 1a1
- Religionskunskap 1
- Historia 1a1
Grundläggande behörighet till yrkeshögskola
- Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
- Matematik 1a, b, eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Engelska 5
- Naturkunskap 1a1
- Religionskunskap 1
- Historia 1a1
Tre år på gymnasienivå krävs
För grundläggande behörighet krävs också tre år på gymnasienivå. Du kan räkna in tidigare studier och arbetslivserfarenhet.
Andra skolaktiviteter
I kursen ingår också ett antal skolgemensamma temadagar, friluftsdagar och kulturevenemang. Vi jobbar även särskilt med deltagarnas inflytande och demokrati på olika sätt, exempelvis genom klassmöten och skolans deltagarråd.
En dag i veckan ägnas åt friluftsliv
På inriktningen Friluftsliv använder vi en dag per vecka naturen som inspiration och källa till välmående.
Vi gör allt från enklare skogspromenader till lite längre vandringar, kanotfärder, mörkerpaddling på SUP, långfärdsskridskor och lär oss mer om hur man vistas på isen. Du lär dig också bland annat olika sätt att göra upp eld och laga mat utomhus, bygga vindskydd och annat som kan vara bra att ha koll på när man vistas i naturen.
Du får kunskaper om allemansrätten och naturens mångfald och hur man kan ta till vara på det naturen erbjuder, till exempel genom att plocka bär och svamp på hösten. Framför allt får du under ett år möjligheten att finna nya vägar att ta sig ut och vistas i naturen, både i det stora och i det lilla.
Inga förkunskaper behövs, men du behöver tycka om att vistas utomhus och vara nyfiken på naturen.
Personlig utrustning du bör ha är bra kängor och kläder efter väder. Övrig utrustning finns att låna på skolan.