
Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös
Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
Lediga platser: Ja
Antagningsvillkor: Tidigare studier på folkhögskola, gymnasium eller motsvarande skolform. Vi tillämpar individuell bedömning. Vi kan också i vissa fall tillgodoräkna tidigare arbetslivserfarenhet.
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)
Internat: Ja
Kurstid: 18 aug 2025 - 5 jun 2026
Kostnader: 1 800 kronor/termin
Allmän kurs HögskoleVux riktar sig till dig som vill studera på högskola eller universitet. Förutom att läsa ämnen som du saknar på gymnasienivå så går du även en kurs som ger 15 högskolepoäng.
Inriktningen Allmän kurs HögskoleVux passar för dig som är i slutet av dina gymnasiestudier. Du kompletterar dina behörigheter och en dag i veckan läser du kursen Introduktion till högskolestudier som ges av Högskolan Väst och ger 15 högskolepoäng.
Att studera på folkhögskola skiljer sig en del från andra studieformer. Förutom formell utbildning är också bildning i centrum – att få möjlighet att utvecklas som människa och lära sig saker som man har glädje av resten av livet.
Samarbete med andra, diskussioner och grupparbeten är viktiga inslag i utbildningen. Det är tillsammans med andra, när vi diskuterar, lyssnar och delar med oss av oss själva, som vi kan komma till nya insikter. Friluftsdagar, kulturupplevelser, temadagar och studieresor utgöra också en del av studierna.
Här på skolan lägger vi stor vikt vid förmågan att samarbeta vilket gör att du kommer att arbeta nära lärarna och tillsammans med dina kurskamrater. Detta skapar en trygg atmosfär där alla har möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Eftersom grupperna är små och det finns mycket tid för varje ämne finns det möjlighet för dig att få mycket stöttning i skolarbetet, både av lärare och dina studiekamrater. Genom att påbörja studierna på högskola samtidigt som du gör klart dina behörigheter är målet att du efter kursen ska känna dig trygg med övergången till studier på högskola.
Kursen ges av Högskolan Väst i samverkan med Campus Dalsland. Målet är att de studerande utvecklar grundläggande kunskaper i vetenskapligt förhållningssätt.
Kursen ger en bred introduktion till högskolestudier och utgår från fyra perspektiv: Akademiskt självförtroende, utbildning/bildning, arbetsliv och omvärld samt hållbar utveckling ur ett utbildningsperspektiv.
På kursen arbetar vi med områden som källkritiskt förhållningssätt, introduktion till vetenskapsteori och hur man skriver akademisk text. Vi exemplifierar och förklarar vanliga undervisningsformer och examinationer inom högskolan som ett led i att förbereda kursdeltagarna på kommande högskolestudier. Under kursens gång får deltagarna möjlighet att ta reda på mer om olika högskoleutbildningar och inom vilka områden det finns ett behov av arbetskraft.
När du klarat utbildningen har du, till direkt påföljande läsår, möjlighet att söka en garantiplats på någon av de följande utbildningarna som ges av Högskolan Väst:
Obs! Det finns ett begränsat antal garantiplatser på varje program. Programmen som det finns garantiplatser på kan variera något från år till år – de brukar publiceras på skolans hemsida under vårterminen innan kursstart.
Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Vid godkända studier har deltagaren grundläggande behörighet för att söka in till högskola och även 15 högskolepoäng. Deltagaren har även, till direkt påföljande läsår, möjlighet att söka en av de garantiplatser som finns på Högskolan Väst.
Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.dals.fhsk.se/kurser-fargelanda/allman-kurs-med-hogskolepoang/
Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå
Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös
Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
Dalslands Folkhögskola finns i Färgelanda och Trollhättan. På båda skolorna läser du i små grupper med stöttande lärare.
Postadress:
Dalslands folkhögskola
Folkhögskolevägen 6
458 30 Färgelanda
Telefon:
0528-758 80
E-post:
dalslands.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress:
http://www.dals.fhsk.se/