För att kunna läsa klart din Undersköterskeutbildning på Fristads folkhögskola behöver du har godkända betyg/behörigheter i alla nedanstående vårdkurser:
* Anatomi och fysiologi 1
* Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
* Gerontologi och geriatrik
* Hälso- och sjukvård 1
* Omvårdnad 1
* Psykiatri 1
* Psykologi 1
* Social omsorg 1
Har du med dig ovanstående kurser kan du söka till år 2 där vi har några lediga platser i klassen. Under andra läsåret kommer du att läsa de fördjupningskurserna som krävs för att få Undersköterskeexamen:
* Anatomi och fysiologi 2
* Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2
* Hälso- och sjukvård 2
* Omvårdnad 2
* Psykiatri 2
* Social omsorg 2
* Vård- och omsorg specialisering
Två perioder med arbetsplatsförlagt lärande ingår också:
* en inom funktionshinderverksamheten och
* en på sjukhuset eller inom primärvården.
Det finns även möjlighet att läsa till Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 och Samhällskunskap 1a1 ifall du inte har betyg/behörighet i dessa ämnen sedan tidigare.
Hos oss på folkhögskolan ingår du som deltagare i en mindre klass (ca 15 personer) som följs åt under hela studietiden och där vi kan skapa ett klimat där alla får plats. Undervisningen utgår från Skolverkets yrkespaket Undersköterska och baseras på samtal och diskussioner där deltagarna lär av varandra. Varje deltagare förväntas delta, bidra och samarbeta, vilket gör att utbildningen också är ett fantastiskt sätt att växa som människa.
På skolan finns ett välutrustat metodrum för de praktiska lektionerna. En del är inredd som ett vård- och omsorgsboende, en annan liknar sjukhusmiljö. Här tränar vi bland annat förflyttning av patienter, olika provtagningar, omvårdnad, byte av kateter och läkemedelshantering. Ibland spelar deltagarna själva patient, ibland övar man med hjälp av skolans övningsdockor. Metodrummet är även tillgängligt utanför lektionstid så att du som deltagare kan fortsätta träna på de praktiska momenten och vara väl förberedda inför dina APL-perioder. APL betyder arbetsplatsförlagt lärande och genomförs på olika arbetsplatser för att du ska få en bra inblick i olika verksamheter där du kan arbeta som undersköterska.
Fristads folkhögskola är ansluten till Vård- och omsorgscollege vilket innebär en kvalitetssäkring av utbildningen och tillgång till kvalitetssäkrad APL. Kursinnehållet bygger på Skolverkets yrkespaket undersköterska 1500 poäng (Skolverkets kursförteckning) och uppfyller därmed kraven för att kunna söka den skyddade yrkestiteln Undersköterska efter genomförd utbildning.