Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
Allmän kurs på folkhögskolan är främst till för dig som saknar fullständig gymnasieutbildning och vill uppnå grundläggande behörighet till yrkeshögskola och/eller högskola. Allmän kurs Fjärr ger dig förutsättningar att lyckas med dina distansstudier genom en tydlig struktur, grupptillhörighet och samarbete med andra deltagare och dina lärare. Kursen är en distanskurs som läses i en sammanhållen klass.
Kursen har ett sammanhållet schema med lärarledda lektioner dagtid på lärplattformen MS Teams, det digitala samarbetsverktyg och lärplattformen. Klassen läser alla ämnen på schemat tillsammans och arbetar mycket i grupp. Istället för att fokusera på att läsa in kunskaper och göra prov, vill vi arbeta med att i samtal lära av varandra. Lärarna ansvarar för att du får möjlighet att tillägna dig nya kunskaper, och de redskap du behöver för att studera vidare. Men det är du och de andra deltagarna som tillsammans driver arbetet framåt genom att använda era erfarenheter, ert intresse och er nyfikenhet.
Eftersom klasserna är små och det finns mycket tid för varje ämne finns det möjlighet för dig att få mycket stöttning i skolarbetet, både av lärare och dina studiekamrater. Du har en mentor som stöttar dig både i din personliga utveckling och i dina studier. Skolan har också en specialpedagog som kan erbjuda extra stöd till dig som till exempel har läs- och skrivsvårigheter eller behöver hjälp med att planera dina studier. Så om du har viljan att anstränga dig för att klara dina studier har du alla möjligheter här!
Förutom ämneskunskaper får du lära dig att arbeta tillsammans med andra, att hantera konflikter, att ge och ta konstruktiv feedback, och jobba med demokratifrågor och samhällsengagemang. Några timmar i veckan kommer det att vara profillektioner på schemat. Profilerna som erbjuds läsåret 2023/2024 är Det konst-iga havet och Vi kallar oss bagare. I början av höstterminen tas läsårets profiler fram i samråd med deltagarna.
Hur länge du behöver läsa avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig innan, och vilka behörighetsgivande ämnen du behöver läsa.