Stephanie Säterbring, 26 år, drömde om att bli läkare men trodde att det var omöjligt – tills hon fick reda på att hon kunde läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola. I höstas gick hon sin tredje och sista termin på Röda Korsets folkhögskola och nu är drömmen närmare än någonsin.
Ämnen du studerar
På den naturvetenskapliga inriktningen studerar du under minst två år ämnen motsvarande gymnasieskolans naturvetenskapliga program, dvs kemi (kurs 1 och 2), fysik (kurs 1b1, 1b2 och 2), biologi (kurs 1 och 2) samt matematik (kurs 2-4).
Du bör vara klar med Matematik 1 och Svenska 1/ Svenska som andraspråk 1 för att kunna studera på den naturvetenskapliga inriktningen. Saknar du dessa ämnen är du välkommen att söka till Allmän kurs gymnasienivå för att läsåret därpå söka naturinriktningen.
Vi börjar med kemins och fysikens grunder (kemi 1 och fysik 1b1) bland annat genom att studera vardagliga fenomen runt omkring oss. Året efter sker en fördjupning av kunskaperna och andelen självständigt arbete ökar. Ämnet biologi är uppdelat i två delkurser och kan läsas i valfri ordning under två läsår.
Målet med inriktningen
Målet är att du ska få en komplett naturvetenskaplig gymnasiekompetens. För att ge dig själv de bästa möjligheterna att uppnå en sådan, behöver du ägna minst två år av dina studier på skolan åt dessa ämnen. Du får möta människor verksamma inom universitet/högskola och får en ökad insyn i hur det är att studera vidare efter folkhögskolestudierna. Om du uppnår godkänt i ämnena och uppfyller omfattningskravet (1-3 år) kan du bli behörig att söka alla naturvetenskapliga program/kurser på universitet och högskola.