Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.
Marinbiologi
Utbildningens huvudmoment är marinbiologi, vilket innebär att vi studerar allt från små växtplankton till havets stora däggdjur. Vi lär oss vilka livsformer som finns i havet, hur de ser ut, fungerar och samverkar med varandra och sin omgivning (ekologi). Miljöproblem, fiske och havsbruk behandlas också i kursen.
Du får möjlighet att ta förarintyg för båt, kustskepparintyg, fartygsbefälklass VIII och SRC/VHF radiocertifikat.
Kursinnehåll
Kursen är uppdelad i både praktiska och teoretiska moment som vävs samman och fördjupas allt eftersom kursen fortgår. Kursen är uppdelad i flera moment i marinbiologi och navigation som pågår under året.
Artkunskap
- Artbestämning
- Organismers fysiologi
- Systematik
Marina ekosystem
- Marina livsmiljöer
- Ekologi
Marina miljöproblem och havet som resurs
- Övergödning
- Försurning
- Global uppvärmning
- Fiske
- Invasiva arter
- Vattenbruk
- Förvaltning och skydd av havet
Havet som livsmiljö
- Strömmar, vågor och tidvatten
- Temperatur, salthalt, ljus
- Skiktning av vattenmassor
Marina studier
- Fältundersökningar
- Experiment
- Biologiska data
- Presentera resultat
Biodiversitet
Navigation
- Praktiskt handhavande av båt
- Sjökortsarbete och väjningsregler
- Radarkunskap
- Mörkernavigering
- Radio (VHF/SRC)
- Säkerhet till sjöss
- Första hjälpen och hjärt- och lungräddning
- Brand
Arbetssätt
Undervisningen består av teoretiska och praktiska moment. I kursen bygger arbetet på tematiska studier där teoretisk förståelse för ämnet kombineras med praktiska moment ute till havs, i fält i marina miljöer eller i laboratorium.
Navigationsundervisningen bygger på Transportstyrelsens utbildningskrav för Fartygsbefäl klass VIII där undervisningen varvas mellan teori på land och praktik ute på havet.
På folkhögskolan är diskussioner och samtal i grupp viktiga delar i undervisningen. Under året ingår både muntliga presentationer, skriftliga arbeten och utställningar.