Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Kursbeskrivning
Vi vandrar i olika naturreservat och andra intressanta områden längst kusten. Vandringarnas längd är 4 – 10 km. Vi går på småvägar, stigar och i obanad terräng. Du bör ha vandringsvana och god kondition. I den bergiga och kuperade Bohuslänska terrängen upplevs ofta sträckorna längre än på många andra håll.
Under vandringarna blir det många stopp där guiden berättar om Bohusläns flora, fauna, geologi, historia, kultur och samhällsliv. Tanums kommun är känd för alla sina hällristningar och vi besöker också några av dessa. Tillfälle ges till bad i havet i samband med vandringarna.
Resande
Med minibussar och deltagares egna bilar åker vi från folkhögskolan till startpunkterna för våra vandringar. (Den som kör med egen bil och har med andra kursdeltagare får milersättning 25:-/mil). För vår planering är det viktigt att veta om någon kan tänka sig att köra med egen bil och ta med kurskamrater eller köra någon av minibussarna under veckan. Detta meddelas till skolan i samband med anmälan.
Att ta med
- Oömma kläder
- Kängor eller stövlar
- Promenadskor (väl ingångna!)
- Ryggsäck
- Regnkläder
- Badkläder
- Två matlådor
- Mugg
- Plasttallrik och bestick
- Termos
- Vattenflaska
Detta behöver du ta med för att få maximalt utbyte av kursen. Tag gärna med kikare, kamera och fältflora om du har.
Preliminär veckoplan
Måndag: Samling i matsalen kl. 9.00. Kort info om veckan Förmiddag vandring i Grebbestad. Eftermiddag vandring i Veddö naturreservat, 4+4 km.
Tisdag: Vandring i Tjurpannans naturreservat förmiddag och därefter besök på Vitlycke Hällristningsmuseum, 7 km.
Onsdag: Heldagstur på Trossö, Kalvö och Lindö, 8 km. Båtresa från Resö till öarna.
Torsdag: Förmiddagstur i Valöns naturreservat, Svenneby och därefter besök i Sibiriens stenbrott utanför Heestrand, 5+3 km.
Fredag: Förmiddagstur vid Sannäsfjorden nära Havstensund, 4 km. Lunch och avslutning.
Praktisk information
Du checkar in på expeditionen söndagen klockan 17:00 - 20:00. Vid incheckning får du information för kommande vecka och nyckel till ditt boende.
Första kursdagen träffas vi i skolans matsal klockan 09.00 för en kort introduktion. Kursen avslutas på fredag efter lunch. Du checkar ut vid frukost.
Du kan läsa mer om att bo på Grebbestads folkhögskolas internat här: Att bo på Grebbestads folkhögskola