Keramikkonst  fortsättning

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
5 maj 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personligt brev och arbetsprov

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 20 aug 2025 - 27 maj 2026

Kostnader: Deltagare på Keramik betalar en månadskostnad för bland annat gemensamt material, kopiering och förmiddagsfika. Se hemsida för mer information.

Kontakt: Moa Edlund

E-post:
moa@skolahelliden.se

Keramikkonst fortsättning vänder sig till dig som vill fördjupa dina kunskaper inom det keramiska hantverket och utforska dess kreativa möjligheter.

Personlig plan och egna projekt

Huvudfokus ligger på egna projekt där du arbetar utifrån en personlig plan som du och dina lärare utformar i samförstånd. Du får hjälp och stöd att planera och genomföra ditt arbete och har alltid möjlighet att följa med i grundkurserna om du vill repetera eller fördjupa dig tekniskt. Det kan vara drejning, vedeldning, ugnssättning, kavling, skulptur och anatomi. Du arbetar självständigt men har alltid nära till din lärare.

Detta är ett år där du kan utvecklas, bredda och fördjupa dina kunskaper i hantverket. Det finns stora möjligheter att själv påverka utbildningens innehåll och fördjupa dig i tekniker du är intresserad av. Du som deltagare har ett stort ansvar för att ditt år blir givande och innehållsrikt.

Din huvudlärare är Moa Edlund. Moa har en kandidatexamen från HDK Valand vid Göteborgs universitet och har därefter tagit en masterexamen i keramik på Konstfack. Hon har därutöver studerat klassisk skulptur vid Academy of Fine Arts i Krakow. Moas konstnärskap kretsar kring synen på åldrande och vad det kan innebära att vara en tant. Instagram @tantverkstan

Konstnärlig grundträning

Under året varvas tiden i verkstaden med konstnärlig grundträning, bland annat bild- och fotoundervisning. Detta ger dig en bred konstnärlig bas som är till stor nytta för din kreativa utveckling och ditt idéskapande.

Varje läsår innehåller även fyra valbara veckor där du själv väljer bland olika kurser. Du kan till exempel välja mellan ämnen som, litografi, novellskrivning, måleri, handpapperstillverkning, silversmide, tuschteckning, screentryck och friluftsliv. Ämnena har stor spridning och är både praktiska och teoretiska. Innehållet varierar mellan läsåren.

Stor vikt läggs vid närvaro och engagemang i dina studier, då samtal och utbyten av idéer är grundläggande för att utvecklas i en kreativ miljö. Studierna sker på heltid.

Våra lokaler

Vi har en välutrustad verkstad där alla deltagare får en egen arbetsplats, ett välutrustat glasyrrum, lerbearbetningsrum, ugnsrum och drejskivor. Vi har en fin ugnspark med två elugnar och tre vedeldade utomhusugnar. Det är en rakuugn, en saltugn och en ittagamaugn. Verkstäderna är rymliga och praktiskt utformade för att du ska kunna arbeta med konstnärliga arbeten såväl som med brukskeramik. Och bäst av allt, du har tillgång till verkstaden dygnet runt.

Du bör också vara medveten om att undervisningen till största del sker i en verkstadsmiljö som kan vara bullrig och fylld av visuella intryck. Vet du med dig redan innan kursstart att detta (eller något annat) kan vara problematiskt så hör gärna av dig till oss så kan vi diskutera vilka anpassningar vi kan göra utifrån dina behov. Hos oss är alla välkomna och vi vill göra allt vi kan för att du ska få ut mesta möjliga av din tid hos oss.

Studiebesök

Vi tar gärna emot dig om du vill komma på studiebesök. Hör isåfall av dig till kursansvarig, Moa Edlund.

Internatboende

Du kan välja att bo på skolan när du studerar här. Vi har ett internat med enkel- och dubbelrum. Bor du här ingår frukost och lunch vardagar. Du kan även bo här enstaka dagar. För deltagare gäller särskilda priser på vårt vandrarhem.

Ansökan ska innehålla

  • Ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen. Du ska också beskriva det projekt du vill arbeta med under året.
  • Tre till fem foton på egna arbeten inom tekniken med korta texter som beskriver varje bild.
  • Aktuella betyg/intyg från studier och arbete.

Dina dokument ska laddas upp som en (1) digital PDF. Namnge PDF-filen med ditt eget namn enligt principen: efternamn_förnamn.pdf

Du som söker direkt till fortsättningskursen kan komma att bli kallad till en digital intervju.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Deltagaren har fått en fördjupad förståelse för det keramiska hantverket och den konstnärliga processen samt en bra grund för att söka vidare till högre konstnärliga utbildningar.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://helliden.se/utbildningar/keramik-fortsattning/

Fler kurser inom: Drejning Raku Drejning Glasyr Stengods

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/