I kursen får du utveckla innehållet och uttrycket i ditt arbete i samarbete med våra erfarna handledare. Praktiska moment är bokföring, marknadsföring, försäljningsteknik och presentationsteknik.
Det är inte viktigt vilken teknik du valt för ditt kreativa uttryck. Vi har haft deltagare som arbetar med bild, fri konst, dans, musik, teater, skulptur, silversmide, keramik, design, fotografi, författande och grafisk form.
Vi ger dig ingen teknisk utbildning inom din kreativa syssla utan fokuserar på innehållet. Under större delen av året har du handledning. Du väljer en eller flera handledare för att diskutera ditt arbete. Vi visar dig hur du får resultat och hur du når ut med ditt arbete.
Kursen ger en bred yrkesförberedande orientering om kulturarbetets villkor. Det ingår också en kurs i konst och estetik som ger dig kunskaper om den samtida konstscenen.
Utöver det får du praktiska kunskaper inom företagsekonomi, finansiering, marknadsföring, arbetsmiljö och om hur du väljer att presentera dig själv som kulturarbetare.
Kursen är en distanskurs utan närträffar. När gruppen är intresserad gör vi frivilliga studieresor. Då besöker vi utställningar, kooperativ, enskilda kulturarbetare, öppet hus eller annat som är intressant för gruppen. Resan bekostar du själv.
Vi arbetar med lärplattformen Google Workspace. Den är enkel att använda och du får en ordentlig genomgång av plattformen i skolstarten. Du behöver en bra uppkoppling, headset och dator. Kontakten med din handledare är viktig och sker genom e-möten och telefonsamtal.
Valbara veckor
Två veckor under läsåret bryts schemat för valbara kurser där du själv väljer bland olika ämnen. Dessa veckor läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans utbildningar. Innehållet varierar mellan läsåren.
De valbara kurserna har en material- och dagkostnad med lunch och fika. Du kan bo på skolan under kursen. Då tillkommer en rumskostnad.
Ekonomi och Ansökan
Kursen berättigar till studiemedel på eftergymnasial nivå.
För att söka till kursen ska du ha 3-årigt gymnasium eller motsvarande samt grundläggande kreativ utbildning eller annan dokumenterad erfarenhet.
Arbetsprover innebär att du lämnar in fem till tio bilder/länker av egna kreativa projekt. De ska vara representativa för ditt arbete. Varje foto/länk ska läggas på en egen sida i samma dokument som ditt personliga brev. Du lägger arbetsproverna direkt efter det personliga brevet. Efter arbetsproverna lägger du in dina betyg och intyg. Sammanställ alla dokument i en pdf.
Du som arbetar med text begränsar dig till ca 10 000 tecken.
Du som vill lämna arbetsprover i form av ljud eller video-filer infogar en länk till varje projekt i dokumentet. I anslutning till länken gör du en kort beskrivning av projektet
Har du några frågor eller funderingar, skriv till kursansvarig katarina@skolahelliden.se.
Checklista
Din sammanställda pdf ska innehålla:
-
personligt brev där du motiverar varför du vill gå FKY
-
arbetsprover där du visar dina kreativa uttryck
-
kopior på dina betyg och intyg