
En bra ledare lyssnar på alla
Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.
Lediga platser: Ja
Antagningsvillkor: Se information på skolans egen hemsida
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)
Internat: Ja
Kurstid: 18 aug 2025 - 2 jun 2026
Kostnader: Se information på skolans egen hemsida
En kurs för dig som är intresserad av hälsa, psykologi och personlig utveckling.
Vad vill du med livet och vad behöver du för att må bra?
Vi studerar hälsa utifrån de flesta av hälsans bestämningsfaktorer. Under kursen är din personliga utveckling viktig, liksom att du och gruppen trivs. Vi lägger stor vikt vid att arbeta med gruppdynamik och att du ska kunna utvecklas utifrån dina individuella förutsättningar. En trygg miljö och god gemenskap är grundläggande för att trivas och lyckas med studierna. När vi möts och arbetar tillsammans stärks och utvecklas både deltagare och pedagoger. Kursen vänder sig till dig som vill ha grundläggande behörighet på gymnasienivå eller behöver bli färdig med grundskolestudierna. Det är också möjligt att få behörighet i psykologi 1.
Din studieplan anpassas utifrån dina tidigare erfarenheter och mål. Vi arbetar tematiskt och ämnesintegrerat. Det innebär att du kan påverka arbetsformer och innehållet i profilens teman.
Vi arbetar bland annat med följande teman:
• Identitet och hälsa
• Jämlik hälsa, egenmakt och vardag
• Psykologi och mental hälsa
• Livsåskådning, kunskap och existentiell hälsa
• Natur, återhämtning och människa
Vi varierar dagarna med aktiviteter, studiebesök, utflykter och prova-på-moment inom rörelse och friluftsliv. Vi tränar på skrivande, muntligt berättande och reflektion, och du får även prova olika kreativa presentationsformer.Vi deltar i skolgemensamma aktiviteter med andra deltagare och kurser. Dessa möten och utbyten är en viktig del av att studera på folkhögskola. De flesta av aktiviteterna sker på skoltid. Ibland kan schemat påverkas av till exempel studiebesök.
Behörighet till högskolan
Folkhögskolor har egna regler för grundläggande behörighet till högskolan. Man behöver bara läsa in det man saknar av de 10 gymnasiegemensamma ämnena (motsvarar kärnämnena i det gamla systemet). Man måste uppfylla ett krav på studietid. Den som läst minst två år på gymnasiet/vux måste läsa ett år på folkhögskola. Den som läst ett år på gymnasiet/vux eller arbetat ett år måste läsa två år på folkhögskola. Övriga måste läsa tre år på folkhögskola.
Läs mer om behörighetskraven på folkhögskolans hemsida.
Att studera på folkhögskola
På folkhögskolan studerar du tillsammans med andra. Som vuxenstuderande på folkhögskola har du stora möjligheter att påverka och ta ansvar för dina studier. Genom att samarbeta i olika grupper, lär du av och med dina kurskamrater. Deltagare och lärare planerar delar av kursen tillsammans. Ofta studerar vi i teman, då vi läser olika ämnen samtidigt. Ett tema kan handla om till exempel politik, demokrati, mat, miljö eller hälsa. Studiebesök och utflykter är vanligt på våra allmänna kurser.
Om du vill kan du bo på skolan
Vi har ca 90 rum som vi hyr ut till kursdeltagare.
Bra förbindelser till Göteborg och Uddevalla
Skolan ligger fint med härlig utsikt över en havsvik. Vi har bra förbindelser med tåg och buss till Uddevalla (15 min), Stenungsund (20 min) och Göteborg (50 min).
Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.ljungskile.org/utbildningar/gymnasieniva/halsam/
Fler kurser inom: Hälsa Samhälle Psykologi Grundskolenivå Gymnasienivå
En bra ledare lyssnar på alla
Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.
Ljungskile folkhögskola är en plats att växa på. Här kan du skaffa dig en yrkesutbildning, utveckla ett intresse eller läsa in gymnasiekompetens. Vi vill ge utrymme för funderingar över livet och samhället. Respekt för andras åsikter är viktigt. Skolans profil är kultur, livsåskådning och globala frågor.
Postadress:
Ljungskile folkhögskola
459 80 Ljungskile
Besöksadress: Valdemar Svenssons väg 11
Telefon:
0522-68 69 00
E-post:
folkhogskola@ljungskile.org
Webbadress:
http://www.ljungskile.org/