Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.
Att skriva journalistiskt innebär att man sammanfattar information, avgränsar, väljer berättarvinkel och skriver en text som lockar till läsning och ger bakgrund och fakta.
Det är en lockande kunskap, inte bara för blivande journalister, utan också för den som informerar och skriver i jobbet. Eller som ofta presenterar mycket information på begränsad tid och som därför behöver bli bättre på att skriva effektivt och fånga läsaren.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som vill pröva på att skriva journalistiska texter. Som fortbildning, eller som förberedelse för fortsatta studier i journalistik. Men också som en lustfylld möjlighet att utveckla ett eget skrivande.
Kursupplägg
Kursen startar med den lilla nyhetstexten: notis och artikel. Vi fortsätter med intervju, referat och reportage innan vi avslutar med porträtt och krönikor. Vi trimmar rubriksättning, ingresser och gör en nyhetsövning på nätet.
Varje kursmoment inleds med en introduktion. Därefter övningar, fältarbete och skrivande. Arbetet avslutas med textdiskussioner och respons från både handledare och kursdeltagare.
Distanskursen ges sedan 2004 och har genomgående fått mycket goda utvärderingar. Främst på grund av snabb respons, kvalificerad handledning och spännande och utvecklande textsamtal i seminarieform.
Lärare
Kursen leds av Ellen Andersson, journalist och lärare. Hon har arbetat som journalist i över tio år, främst inom webb. Hon har jobbat som reporter och webbredaktör på lokaltidningar, som publikredaktör, reporter och nyhetsuppläsare på P3, Sveriges Radio i Stockholm, och som reporter på TT Nyhetsbyrån. Hon har också jobbat med affärsjournalistik i USA.
Ljungskile folkhögskola har utbildat journalister sedan mitten av 80-talet. Linjen har en radio- och en tidningsgren. Radioutbildningen görs i samarbete med Sveriges Radio.
Studiemedel
Kursen berättigar till studiemedel.