Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.
Bilden är ett språk – konsten är en form
På Bildskolan står den kreativa processen i fokus, från idéskiss till färdigt projekt. Du får möjlighet att utveckla ditt bildspråk genom arbete med olika idéer, tekniker och uttrycksformer. Genom skapande, samtal och inspiration från aktuella frågor, litteratur, utställningar, gästlärare och varandra undersöker vi vad du vill uttrycka. Vi ser på konstens och bildens möjligheter och plats i samhället.
Prova
På Bildskolan finns, som i konsten, inga direkta begränsningar. Stor vikt läggs vid undersökande arbete där du individuellt och tillsammans med andra får möjlighet att hitta och utveckla ditt bildspråk och uttryck. Att lära genom att göra är en av grunderna i kursen, genom skapandet väcks frågor, kunskap och nyfikenhet.
Det ingår gemensamma konstbesök och workshops, både nära och lite längre bort beroende på vad som sker och är aktuellt för gruppen. Att under hela processen dela sina arbeten med andra är en viktig del av kursen. Det kan ske genom utställningar, trycksaker, digital delning och såklart samtal inom gruppen.
Framförallt är detta en plats att prova. Inspireras. Mötas. Att ta plats och hitta sitt uttryck.
Ett år på Bildskolan
Under ett år på Bildskolan skapas flera konstprojekt både individuellt och tillsammans. I starten arbetar vi med kortare gemensamma workshops och relativt styrda uppgifter för att sedan arbeta i både kortare och längre projekt. Under projekten utgår vi från olika teman, du utformar ditt projekt med hjälp av handledare och vad du vill säga bestämmer material, metod och uttryck.
Projektarbeten varvas med besök av gästlärare då man får möta verksamma konstnärer och prova olika konstnärliga tekniker och metoder inom exempelvis animation, grafiktryck och illustration.
En viktig del av kursen är att se utställningar och möta andra konstnärskap. Vi reflekterar och samtalar kring kulturens och konstens roll för och i samhället och hur man kan arbeta med samhällsfrågor konstnärligt. Under året deltar vi i flera skolgemensamma aktiviteter, vilka ofta har ett samhällsaktuellt tema.
I slutet av året genomför vi ett längre individuellt konstprojekt där det finns möjlighet att fördjupa sig i en egen frågeställning och/eller teknik. Flera av projekten avslutas med en utställning på skolan eller annan plats.
Bildskolan är en kurs både för dig som har konsten som intresse och för dig som vill fortsätta din utbildnings- och yrkesbana inom det konstnärliga fältet.