Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
Det hållbara samhället
Allmän kurs – Miljö, etik och samhälle är för dig som är intresserad av det hållbara samhället. Du studerar olika delar som påverkar samhällsutvecklingen och övar på ett kritiskt, vetenskapligt förhållningssätt.
Utgångspunkten för studierna, i framförallt naturkunskapsämnena, är Agenda 2030:s sjutton globala mål – en ekonomisk, social och miljömässig handlingsplan för ett hållbart samhälle.
Tillsammans har vi goda möjligheter till ämnesövergripande och tematiska samarbeten, med syfte att främja dina fördjupade kunskaper och din helhetsförståelse. Under terminen tar vi vanligtvis upp perspektiv såsom:
- Människors beteenden och konsumtionsmönster
- Icke-statliga organisationers arbete i olika frågor.
- Tekniska lösningar
- Mellanstatliga samarbeten
Kursinnehåll
Kursen är en behörighetsgivande kurs på gymnasienivå. De ämnen som ingår är:
- Naturkunskap
- Matematik
- Svenska/Svenska som andraspråk
- Engelska
- Samhällskunskap
- Psykologi/Religion
Du redovisar dina kunskaper genom de dagliga samtal och diskussioner som sker. Detta ställer krav på ett aktivt deltagande från dig som studerar på kursen. Vanliga redovisningsformer är också olika typer av skrivande (både vetenskapligt och essäistiskt), planering och genomförande av utställningar och vernissage samt seminarier.
Kunskaperna inhämtar du från vanliga lektioner och även studiebesök, utställningar, temadagar och gruppsamarbeten.
Folkbildning – vad är det?
Folkhögskola är en spännande och annorlunda skolform. Mycket av det vi gör handlar om folkbildning.
Folkbildning betyder att du uppmuntras att använda dina tidigare erfarenheter för att utvecklas framåt. Du har möjlighet att påverka kursinnehållet tillsammans med de andra deltagarna. Helt enkelt tror vi på att alla kan bidra till varandras lärande.
Studieomdöme
När du läst en termin med godkänd närvaro får du ett studieomdöme. Bedömningen görs gemensamt av alla dina lärare på skolan.
Studieomdömet utfärdas först när du uppfyllt ditt omfattningskrav som är den minsta tid du behöver studera på folkhögskola. Omfattningskravet baseras på dina tidigare studier och arbetslivserfarenhet.
Läs mer om omfattningskrav och studieomdöme.