Radiojournalist – yrkesutbildning

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Vara folkhögskola
Plats:
Vara - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år och ha grundläggande behörighet för högskolestudier.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 5 jun 2026

Kostnader: Undervisningen på Vara Folkhögskola är kostnadsfri, men du betalar 1 700 kronor per termin i serviceavgift. Utöver detta betalar du en särskild teknikavgift på 1 000 kronor per termin på Radiojournalistutbildningen.

Kontakt: Tommy Karlsson Ravström

Telefon: 076-392 14 78

E-post:
tommy.karlsson.ravstrom@vgregion.se

Vill du bli journalist och jobba med nyheter och liverapportering i radio? Vi är en praktiskt inriktad journalistutbildning med fokus på public service. 

Målet med utbildningen är att ge dig en stadig grund att stå på som yrkesverksam journalist. Under kurstiden bygger du också upp ett eget kontaktnät inom media, bland annat i samband med den åtta veckor långa praktiken under vårterminen.

Vi tror att du bäst lär dig hantverket genom att göra jobbet. Därför sänder vi mycket under utbildningen – när du går på praktik har du nästan 100 timmars direktsänd radio med dig i bagaget!

Kursinnehåll

Redaktionellt arbete, radiosändningar, intervjuteknik, nyheter, reportage, ljudredigering, podcasts, liverapportering, omvärldsbevakning, rättskunskap med mera. I utbildningen ingår åtta veckors praktik. Efter några veckors inledande teori sänder vi live i närradion varje vecka under hösten. 

Vid det här laget har vi utbildat radiojournalister i mer än 30 års tid. Många av de som studerat hos oss arbetar som nyhetsreportrar, programledare, producenter eller nyhetssändare på Sveriges Radio, eller på kommersiella kanaler.

Lärarna på Radiojournalistutbildningen har alla en bakgrund som journalister på Sveriges Radio och vi har dessutom ett nära samarbete med P4-stationer i regionen. Vi anlitar ett flertal journalister från Sveriges Radio som föreläsare på utbildningen.

Röster om radiojournalistutbildningen:

”Vi arbetar mycket praktiskt, vilket är jättekul och väldigt utvecklande. Man märker också att skolan verkligen har ett bra rykte när man söker praktik.”

Josefin Andersson, deltagare

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter fullföljd utbildning har du de grundkunskaper som krävs för att arbeta som radiojournalist och har byggt upp ett kontaktnät inom branschen.

Arbetsmarknaden för den som vill arbeta med radiojournalistik är bättre än på många år. Vi blir regelbundet kontaktade av radiostationer som har svårt att rekrytera vikarier, och de flesta som gått utbildningen börjar sin karriär med ett sommarvikariat där de gjort praktik. De flesta arbetsgivare kräver att du har körkort.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vara.fhsk.se/kurser-vara/radiolinjen/

Jag vill bli en del av lokalsamhället och göra skillnad

Maryan Bouraleh gick en kvällskurs i lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Kursen gav henne enkla verktyg att börja skriva, intervjua och förmedla berättelser.

Läs hela artikeln

Vara folkhögskola

Vara folkhögskola arbetar med profilområdena funktionsnedsättning, hälsa, politik/demokrati och internationalisering. På Vara folkhögskola kan du bli radiojournalist, fritidsledare eller skaffa dig gymnasiekompetens. Från och med våren 2020 bedriver skolan SFI.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vara folkhögskola
Box 163
534 23 Vara

Besöksadress: Torggatan 41

Telefon: 0512-579 70
E-post: vara.folkhogskola@vgregion.se
Webbadress: http://www.vara.fhsk.se/