Allmän kurs Ekologisk odling - Trädgård och Hantverk

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Vårdinge folkhögskola
Plats:
Mölnbo - Stockholms län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Fullständig ansökan

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 17 feb 2025 - 19 dec 2025

Kostnader: Material 700 kr/månad. Lunch 90 kr/skoldag. Internatkostnad 2350-3450 kr/månad beroende på rumsstorlek. Administrativ avgift på 500 kr/läsår

Kontakt: Åsa Molin

Telefon: 0158-23058

E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

På Allmän kurs inriktning Ekologisk odling - Trädgård och Hantverk kan du som inte har grundläggande behörighet läsa in de gymnasiegemensamma ämnen som du saknar samtidigt som du studerar odling.

Allmän kurs med inriktning Ekologisk odling är ett unikt och kreativt sätt att ta sig an gymnasiestudier för att skaffa sig grundläggande behörighet till Högskola/Universitet eller Yrkeshögskola. Praktiska, teoretiska och hantverkliga studier inom odling och trädgård, hantverk, omställning och trädgårdsdesign varvas med specifika och individuellt baserade studier av gymnasiegemensamma ämnen.

UPPLÄGG

Allmän kurs på Vårdinge folkhögskola är en heltidsutbildning där du spenderar hälften av din studietid i en ateljé, verkstad eller trädgård, beroende på vilken inriktning du väljer. Den återstående delen av studietiden spenderar du i särskilda undervisningslokaler som är utformade för teoretiska studier. Här delar du utbildningsmiljö med andra deltagare på skolan som också studerar Allmän kurs, oavsett inriktning. 

På Allmän kurs utforskar vi kopplingen mellan kulturhistoria, samtida idéer och samhällsförändringar genom tematiska studier som sträcker sig över olika kulturepoker. Detta ämnesöverskridande lärande utgör ungefär en tredjedel av din studietid och bidrar till en fördjupad förståelse inom din valda inriktning. Därtill innehåller utbildningen spännande föreläsningar och intressanta studiebesök som fokuserar på olika perspektiv inom hållbarhet och där även sinnliga och estetiska aspekter betonas. Allt detta kombineras med lärarledda lektioner inom de gymnasiegemensamma ämnena där du som deltagare har stort inflytande över innehåll och upplägg. Dessutom får du stöd i förberedelser inför vidare studier, inklusive övning inför högskoleprovet och handledning i studieteknik. 

Dialog och samarbete är centralt i den typ av gemenskap som kännetecknar folkhögskolan och som vi anser främjar lärande och nyfikenhet. Vi lär oss av varandra och lägger stor vikt vid mötet mellan människor vilket gör att grupparbeten och diskussioner har en betydande roll i undervisningen. Att studera på en folkhögskola innebär att du som deltagare förväntas vara aktiv och ta eget ansvar för dina studier. En avgörande faktor för din framgång är din egen vilja att lära och din motivation. Till skillnad från gymnasiet och komvux utgår undervisningen från dig vilket kommer att främja din personliga utveckling samtidigt som den ökar din entusiasm för att utforska nya kunskapsområden!

I undervisningen används digitala läromedel och verktyg. Under skoltid använder du därför din egen bärbara dator eller chromebook. Om du saknar tillgång till bärbar dator eller chromebook har du möjlighet att hyra en av skolan för en depositionsavgift. Under läsåret finns även möjlighet till enskilda samtal med skolans studie- och yrkesvägledare. 

INNEHÅLL

  • Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
  • Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 
  • Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
  • Engelska 5
  • Engelska 6
  • Matematik 1a, b eller c
  • Religionskunskap 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Historia 1a1
  • Tematiska studier i kulturepoker (svenska, religion, samhällskunskap, historia och naturkunskap)

GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET PÅ FOLKHÖGSKOLA

På folkhögskola utdelas inga betyg och inga gymnasiepoäng eller meritvärde. Du kan alltså inte läsa upp dina gymnasiebetyg på Allmän kurs, utan du studerar de gymnasiegemensamma ämnen som saknas sedan tidigare eller som du har icke godkänt i. Du får ett behörighetsintyg med ett studieomdöme efter godkänd avslutad Allmän kurs som berättar att du nu har erhållit grundläggande behörighet och därmed kan studera vidare på Högskola/Universitet eller Yrkeshögskola.

Antal läsår (1–3 år) som krävs på Allmän kurs för att nå grundläggande behörighet grundas på mängden av gymnasiegemensamma ämnen som du saknar sedan tidigare studier samt på antal läsår på gymnasial nivå. En individuell studieplanering upprättas för dig vid kursstart tillsammans med utbildningsansvarig lärare på Allmän kurs. Studieplanen tar hänsyn till dina särskilda behov och förutsättningar såväl som dina erfarenheter och förkunskaper och studiernas längd påverkas också av din egen studieförmåga.

 

Information om inriktningen Ekologisk odling - Trädgård & Hantverk

Information om grundläggande behörighet

Information om studieomdöme och behörighetsintyg


Malin Brandt Björklund är utbildningsansvarig lärare på Allmän kurs. Malin har en fil.mag i biologi med inriktning på naturresurshushållning samt ekotoxikologi och är utbildad Folkhögskolelärare vid Linköpings universitet.

Therese Carlsson utbildad ämneslärare i svenska.

Åsa Reinhammar är utbildad ämneslärare i kemi, biologi och matematik och har en masterexamen i toxikologi. 

Torun Vikingsson och Karin Olsson är utbildningsansvariga på inriktningen Ekologisk odling - Trädgård och Hantverk.

 Mailadress till utbildningsansvarig lärare: kontakt@vardinge.fhsk.se

Youtube

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande behörighet för högre studier och ekologisk trädgårdskunskap för högre studier.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://vardinge.fhsk.se/allman-kurs-med-inriktning/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Vårdinge folkhögskola

Vårdinge folkhögskola med utbildningar inom Konst, Konsthantverk, Mathantverk och Ekologisk odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vårdinge folkhögskola
Edesta 90
15396 Mölnbo

Besöksadress: Edesta 90, 153 96 Mölnbo

Telefon: 0158-230 58
E-post: kontakt@vardinge.fhsk.se
Webbadress: http://www.vardinge.fhsk.se/