Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Kursen ligger tidsmässigt samtidigt som många kustlevande fåglar påbörjar sin flytt söderut efter häckningsperiodens mödor och samtidigt som många fjärilsarter flyger. Under kursen kommer du att, på bildvisningarna och på utflykterna, få lära känna de vanligaste arterna som uppträder i vårt landskap och få lära dig om hur de lever och hur man känner igen dem.
I början av juni månad börjar det flyga allt fler fjärilsarter i olika biotoper och även i våra trädgårdar. Vissa arter ser vi först lite senare på högsommaren medan andra ses framförallt i maj-juni. Vi kommer att besöka några olika ställen med vanligtvis god tillgång på fjärilar vid lämpligt väder.
I slutet av juni påbörjar stora mängder kustlevande fåglar sin flytt. Det är bland annat vadarfåglar från Östersjön, den nordiska fjällvärlden och de stora ryska tundraområdena i norr som börjat röra sig söderut och som har sin huvudsakliga flyttväg över Östersjön. Tillsammans med måsar, tärnor och änder passerar de sydöstra Blekinges kust på sin väg mot sydväst och Västeuropas stränder där de under hösten äter upp sig inför den fortsatta färden söderut.
Under våra möten och utflykter i augusti – början av september får vi tillfällen att studera fler fågelarter som är på väg söderut. Då har långflyttande tättingar och rovfåglar med flera påbörjat sin flytt söderut. Deras sträck kulminerar under september och oktober. Under augusti kommer vi också att kunna bekanta oss med fjärilsarter som uppträder på sensommaren.
På plats i yttersta havsbandet och i kustnära hagmarker/ängar får vi chans att studera både flyttande och rastande fåglar och fjärilar specialiserade på sensommarväxter.
För att du ska ha någon behållning av kursen behöver du ha med dig en handkikare på utflykterna. Handkikaren är också väldigt bra att ha vid fjärilsskådning.
Rekommenderade fälthandböcker är:
Fågelguiden : Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält
av Lars Svensson, Dan Zetterström, Killian Mullarney
och
Nordens fjärilar – En fälthandbok
av Bo Söderström
Preliminära tider och andra detaljer finns på kurssidan på vår webbplats. Följ länken nedan.