Marcus och Elinor drömmer om att arbeta i naturen med människor. De går kursen Äventyrsguide och får lära sig om friluftsliv, äventyrssport och ledarskap.
Fritidsledarutbildningen är en tvåårig yrkesutbildning förlagd till folkhögskola. Utbildningen passar dig som i ditt framtida yrke vill arbeta med människor i olika åldrar, framför allt barn och ungdomar. Under utbildningen får du verktyg att möjliggöra en meningsfull, positiv och aktiv fritid, samt att skapa trygga och utvecklande relationer mellan människor.
Efter avslutad utbildning har fritidsledaren en bred och spännande arbetsmarknad framför sig. Fritidsledarens kompetenser efterfrågas inom många olika verksamheter, exempelvis fritidsgård, skola, fritidshem, förening/organisation, församling, omsorgsverksamhet, behandlingshem och kriminalvård.
Innehåll
Innehållet i utbildningen ligger nära den verklighet du kommer att möta som fritidsledare. Utbildningen innehåller en variation av teoretiska och praktiska moment som bidrar till att utveckla din ledarförmåga och yrkeskompetens.
I de teoretiska momenten läser du ämnen som fritidskunskap, hälsofrämjande arbete, pedagogik, psykologi, socialt arbete, sociologi, kommunikation och konflikthantering.
Den praktiska delen av utbildningen består bland annat av olika projektarbeten, specialveckor med fokus på friluftsliv, idrottsmetodik och studiebesök.
De studieområden som ingår i utbildningen är:
- Människans växande och livsvillkor
- Samhälle, fritidskultur och fritidsarbete
- Pedagogik och ledarskapsutveckling
- Fritidsarbetets metodik
- Fritiden som forskningsfält
- Lokal utbildningsprofil och fördjupning
- Pedagogisk professionell utveckling (APL)
Utbildningsprofil
Alla fritidsledarutbildningar på folkhögskolor har samma övergripande utbildningsplan. Varje skola har sedan en lokal profil. Vår utbildning har en hälsofrämjande profil. Det innebär att vi lägger stor vikt vid att stärka friskfaktorer som leder till hälsa och som underlättar utveckling och lärande.
Utbildningen innehåller även för yrket efterfrågade och aktuella kurser, exempelvis estetiska uttryckssätt, Machofabriken, mänskliga rättigheter, barnkonventionen samt motiverande intervju.
Sista ansökningsdag
Efter 15 april bjuder vi in till intervju- och informationsdagar på skolan där vi träffar dig som sökt till utbildningen.
Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Söka anställning som Fritidsledare.