Eftersom jag inte alls kommer ifrån den här världen var det jättebra hantverksmässigt att jag hade gått en teaterfolkhögskola innan jag gick på teaterhögskolan, säger skådespelerskan Amanda Jansson. Foto: Oskar Laring & Matilda Källström
Du kommer att starta en egen teatergrupp som du med hjälp och stöd av professionell lärare utvecklar och leder.
Du kommer att utveckla dina kunskaper inom regi, textinlärning, analyser, teater och gruppsykologi för att senare kunna stötta och leda egna teatergrupper på din egen ort. Inga förkunskaper krävs men vi ser att du har ett stort intresse av att utvecklas inom området. Det viktigaste är att du har viljan, modet och nyfikenheten att utforska dig själv och växa tillsammans med kurskamraterna – samt att du brinner för teater.
Kursen är en distanskurs, på 25%, där ett antal fysiska träffar på Hällefors folkhögskola ingår. På närträffarna går vi igenom de olika delmomenten och blandar med en mängd dramaövningar. En del distansträffar kan förekomma via Zoom.
På distans skapar du sedan en teatergrupp, som du ska leda. Du kommer löpande att få feedback från din lärare och uppgifter som du ska fullfölja i gruppen.
Kursens upplägg möjliggör att du kan fortsätta att arbeta eller studera andra ämnen vid sidan av denna kurs.
Vid närträffarna på skolan har du möjlighet att träffa dina kurskamrater och praktiskt kunna delta i dramaövningar. Du kommer att göra praktik inom en befintlig teatergrupp. Praktiken ordnar du själv, har du ingen egen praktikplats kan våra medlemmar Arbetarteaterförbundet (ATF) och Amatörteaterns Riksförbund (ATR) vara behjälpliga i den processen.
Omfattning
Utbildningen sker på kvartsfart, vilket innebär 5 timmar/vecka lärarledd undervisning och 10 timmar/vecka egenarbete. Det är viktigt att du redan nu är beredd på att hålla tider och ta stort eget ansvar, det ingår som en självklar del av utbildningen. Kursen vänder sig till alla åldrar.
Under hela kurstiden har vi ett stort stöd från folkhögskolans egna medlemmar Arbetarteaterförbundet (ATF) och Amatörteaterns Riksförbund (ATR).
Kursinnehåll:
- Ledaregenskaper, att leda teater/drama
- Regi
- Analyser, text, roll, dramaturgi
- Textinlärning
- Teater/drama, dramaövningar
- Föreningskunskap
- Gruppdynamik och problemlösning
- Budget och ekonomi
Om du sedan tidigare är bekant med teater, regi eller manusskrivning som uttrycksform är kursen en bra väg för vidare utveckling.