
Utan Östra Grevie folkhögskola hade jag aldrig kommit hit!
Hon hoppade av gymnasiet, testade att plugga en vecka på Komvux och blev istället tipsad om allmän kurs på folkhögskola. Hon valde Östra Grevies högskoleförberedande utbildning och bodde på skolans internat i ett år. Under det tematiska arbetet med att bygga en stad fick hon upp ögonen för stadsutveckling och har nu pluggat en termin på Malmö Universitet.
När Saga Sigvant fick frågan om att ställa upp på en intervju tvekade hon inte en sekund. När hon sökte till Östra Grevie folkhögskola var hon jättenervös och hade uppskattat att få läsa en intervju om någon som var typ i hennes ålder och som kände likadant.
För Saga öppnade folkhögskolan upp möjligheten att både ta ett steg till att lämna Göteborg och att ta klivet vidare till universitetet. Och att hitta vänner för livet. Saga bodde ett år på internatet och trivdes så bra med sina internatpolare att de flyttade ihop i Malmö efter deras år tillsammans.
– Jag kände att jag ville lämna Göteborg och testa något nytt. Jag visste att jag ville vara nära Malmö och Köpenhamn, ville bo på internat och sökte på folkhögskolor i Skåne och hittade Östra Grevie. Så mysig atmosfär!
Hittade inspiration i tematisk undervisning
Tanken att söka just Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering (öppnas i ny flik) på Malmö universitet utvecklade sig när klassen hade tematisk undervisning på temat Vår stad.
– Under temat kom planarkitekter och stadsplanerare och berättade om sitt arbete och då fick jag upp ögonen för att detta fanns.
Temat var en del av skolan ämnesövergripande undervisning. Innan Saga började på allmän kurs hade hon aldrig hört talas om tematiskt arbete, men kom att uppskatta dess variation och helhetsperspektiv.
– Ingen dag var den andra lik och det var roligt att gå till skolan. Jag har haft svårt att förklara för mina kompisar vad det innebär, man lär ju sig allt man hade lärt sig ämnesvis liksom, men det finns en tydlig röd tråd genom hela arbetet. Det känns som att jag lärde mig mer och att det var roligare att lära sig.
Förberedd för universitetet
För Saga infann sig den största nervositeten när hon sökte till folkhögskolan och när det väl var dags att söka till universitet kände hon som att hon redan hade gjort det svåraste.
– Det känns som att ÖG var den där svåra tröskeln att ta sig över. Men när jag väl tog mig över den blev alla andra trösklar lite mindre. Det blev enklare att flytta till Malmö och börja universitetet och jag är inte lika rädd längre.
Saga läste folkhögskolans högskoleförberedande utbildning, som ska ge deltagarna verktyg för högre studier och tycker att hon kände sig väl rustad när hon klev in innanför Malmö universitets dörrar på Niagara.
– Jag kände verkligen att jag fick verktyg, speciellt att skriva akademiskt var väldigt lärorikt. Det var stor skillnad mellan min första och andra uppsats på ÖG och nu när jag skriver är inte språket något hinder för mig längre. Och att ha seminarier, att fatta att det kan vara kul. Vi fick ju liksom fika under våra seminarier på ÖG. Det har vi inte fått här, men det är i alla fall inget stressmoment längre.
Hon menar att det finns både likheter och skillnader mellan de två utbildningsformerna, både gällande självständighet och frihet.
– Lärarna på folkhögskolan höll ens hand och varnade för att ingen kommer göra det sedan. Och det stämmer. Det var bra med ÖG att även när vi hade eget arbete så rekommenderades vi att vara i skolan och jobba och då fick man in det på rutin. Denna vecka har jag bara haft en föreläsning så man behöver ha mycket självdisciplin. Nu är det kurskamraternas som håller ens hand.
Ett av hennes varmaste tips är att ta det steg för steg och att försöka avdramatisera läget och att även om saker är jobbiga kommer man överleva.
– Första dagen på universitetet kom jag för sent men vågade ändå sticka in huvudet och säga ”Det är jag som är Saga”. Det skrattar mina kurskamrater fortfarande åt.
Perfekt plats att mellanlanda på
När Saga började på ÖG tänkte hon att hon skulle plugga upp sitt gymnasiebetyg och kanske träffa någon kompis, men det gav så mycket mer. Till dig som funderar på att plugga på folkhögskolan har hon bara en sak att säga:
– Bara gör det! Jag trodde inte det skulle ge mig så mycket och är så tacksam för att jag vågade. Det var skönt att mellanlanda på ÖG, jag hade inte klarat det här utan mitt år där. Det är ett perfekt ställe att stanna och andas på.
Sök allmän kurs (öppnas i ny flik) och högskoleförberedande (öppnas i ny flik)! Ansökan är öppen till den 31 maj!
Läs mer om alla våra kurser här: Utbildningar med öppen ansökan — Östra Grevie folkhögskola (öppnas i ny flik)