
Åsadalen – en unik demokratisatsning
Under tre dagar i maj blir Region Sörmlands folkhögskola Åsa något utöver en plats för bildning. Då är det premiär för skolans demokratifestival Åsadalen.
– Åsadalen är en del av vår ambition att återta uppgiften folkhögskolan hade från första början: att skapa förutsättningar för kursdeltagare och lokalsamhällets medborgare att delta i samhällsutvecklingen, till exempel genom att engagera sig politiskt.
Det säger Daniel Berton, Åsa folkhögskolas rektor och initiativtagare till arrangemanget.
Inget tjafs
Från den 22 till 24 maj kommer skolan i Sköldinge att sjuda av idésamtal, föreläsningar, kulturaktiviteter och spännande möten.
Festivalprogrammet genomsyras av övertygelsen om att viljan till förändring är en kraft som kan förena människor – även när åsikterna går isär.
– Men det handlar inte om att samla folk som tjafsar med varandra, utan som är beredda att utbyta erfarenheter och se vad de kan lära av varandra som kan leda till något bättre. Det är den formen av demokrati vi eftersträvar, säger Berton.
Demokratisk trestegsraket
Åsa gör redan flera insatser som ska peppa till ökat samhällsengagemang. I så kallade demokratipatruller lär sig deltagare och personal mer om praktisk politik, genom att besöka kommun- och regionfullmäktiges möten och träffa beslutsfattarna på deras spelplan.
Vidare har Skolrådet stärkts och fått ett politiskt beslutsorgans utformning. Det läggs stor vikt vid att tydliggöra hur alla praktiskt kan vara med och utveckla skolan.
Åsadalen är nästa steg, där representanter för personal och kursdeltagare tillsammans skapar programmet. Festivalen är också ett samarbete med Länsbildningsförbundet Sörmland och Eskilstuna folkhögskola.
Åsadalen dag för dag
Dag 1 är till för Åsas kursdeltagare och inbjudna kommunpolitiker från Katrineholm, Flen och Vingåker. Uppdelade i mindre grupper kommer de att samtala dels om visioner om framtidens samhälle, dels om aktuella politiska frågor som engagerar.
Under dag 2 besöks Åsa av systerskolan Eskilstuna folkhögskola samt fler inbjudna gäster, bland dem politiker från Region Sörmland. På programmet står flera idésamtal, workshops, paneldebatter och kulturinslag.
På tredje dagen, lördag 24 maj, är festivalen öppen och gratis för allmänheten. Flera spännande debattörer, opinionsbildare och kulturpersonligheter har bjudits in att föreläsa och ta plats i olika samtalspaneler.
Det blir livemusik och teater, film, dans och konst. På skolområdet erbjuds mat att köpa och en möjlighet för föreningar och organisationer att ställa ut.
”Kan inte slå oss till ro”
Planeringen för denna finaldags program är nu inne i ett intensivt skede. Det tar kontinuerligt allt fastare form på den specialsajt, asdalen.se, som skolan har tagit fram.
Förhoppningen är att festivalens variationsrika innehåll ska inspirera till ökat engagemang för ett socialt, ekologiskt och hållbart samhälle.
– Vi kan inte slå oss till ro, säger Daniel Berton som menar att demokratin är ett projekt som inte på något sätt kan anses slutfört.
– Vi står inför en klimatutmaning, inför flera samhällsproblem och prövningar för demokratin som sådan. Det finns all anledning att ha en frisk demokratidebatt igen. Där har vi folkhögskolor en viktig roll att spela tillsammans med studieförbunden.