Carl-Johan Råberg från Lindesberg blir rörd till tårar när han minns sin tid på Kävesta folkhögskola 1967–1969. Över 50 år och ett långt yrkesliv senare är han tillbaka på en folkhögskola för att läsa en sommarkurs i träslöjd.
Hos oss får du möjlighet att studera i lugn takt och i en trygg miljö, där du får både stimulans och tid till eftertanke. För oss är dialog, kunskap och personlig utveckling lika viktiga. Att träna och förbättra svenska språket är centralt i kursen och Du blir bättre på språket genom att vi t.ex. samtalar, diskuterar, läser texter, skriver och gör presentationer. Beroende på din tidigare studiebakgrund, kan du behöva läsa ett till tre år.
Studierna är i stor utsträckning anpassade till dina förkunskaper i det svenska språket, vilket betyder att du läser på din nivå och fortsätter där du är. Vi vill ge dig en god grund för ett livslångt lärande.
Kursinnehåll
Du läser SVA, engelska, matematik, samhällskunskap och naturkunskap samt lär dig mer om det svenska samhället och omvärlden. Undervisningen anpassas till dina kunskaper i svenska.
Hur lång tid du går allmän kurs på grundskolenivå eller gymnasienivå med inriktning SVA beror på vad du studerat tidigare och vad du har för syfte med dina studier.
På kursen får du utveckla din studieteknik och din förmåga att ta ansvar för och planera dina studier. För att bredda och fördjupa dina kunskaper genomför vi temastudier under vissa perioder av läsåret. Detta sker både individuellt och i grupp. En god atmosfär i gruppen skapar tillit och lust att lära, därför arbetar vi med aktiviteter som stärker dig och gruppkänslan.
På folkhögskolan ger vi förutom behörigheter i enskilda ämnen också ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga enligt en sjugradig skala. För att få studieomdöme från folkhögskola måste du studera ett läsår på heltid (ett läsår motsvarar minst 30 veckor), inte ha mer än 20% frånvaro och läsa på gymnasienivå.
Intyg
På Eskilstuna folkhögskolas kurser får deltagaren ett kursintyg efter avslutad kurs. På allmän kurs kan deltagaren förutom behörigheter även få ett studieomdöme.
Läs och skriv
På Eskilstuna folkhögskola har du som deltagare rätt till det stöd du behöver för att kunna klara av dina studier. Du har möjlighet att få stöd både enskilt och i grupp med utgångspunkt i dina behov.
Kostnader
All undervisning på skolan är kostnadsfri men en avgift på 500 kr/termin tas ut (1 000 kr läsår) som täcker kostnader för material, studieresor och gemensamma aktiviteter.
(Vi reserverar oss för eventuella förändringar i kursinnehåll och kursutbud)