Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Vill du ägna dig åt konst på heltid? Välkommen till Konst – måleri och skulptur. Du kommer att få teckna efter levande modell, du kommer att få bygga stora skulpturer i papier masje, lära dig att bygga form med lera, experimentera med akvarell och mycket annat.
Det här är en grundläggande konstutbildning som riktar sig till dig som vill utveckla dina konstnärliga kunskaper och färdigheter tillsammans med andra. Utbildningen rör sig mellan klassiska konststudier för att lära sig tekniker och fria experiment för att öppna för det oväntade.
Med gruppen som resurs utbyter vi idéer, inspiration och samtalar om varje deltagares konstnärliga process. Tillsammans utforskar vi material, tekniker och konstnärlig gestaltning.
Du behöver inga förkunskaper men du behöver ett stort intresse för konst.
KONSTSTUDIERNAS UPPLÄGG
Utbildningen kommer att växla mellan skulptur- och måleriperioder. Du kommer att få uppgifter och övningar för att du ska lära dig en teknik eller lära känna ett material, så att du får en bred grundkunskap inom teckning, måleri och skulptur. Temainriktade uppgifter med inspiration från konsthistorien, samhällsfrågor eller vårt dagliga liv, varvas med mer tekniska och experimentella övningar.
Du får en egen ateljéplats i någon av våra stora ateljéer, som du även har tillgång till på kvällar och helger. Vi som är lärare på utbildningen är själva verksamma konstnärer och finns till hands hela dagarna för att stödja dig i din utveckling.
VILKA KURSER HAR MÅLERI & SKULPTUR
TECKNING:
Teckning löper som en röd tråd genom utbildningen. Vad betyder det att kunna teckna, är det att avbilda naturtroget, att kunna uttrycka en känsla, eller låta ett material tala? Med hjälp av grundläggande tekniker kommer du att hitta din egen ingång i tecknandet. Att lära sig att se och avbilda, prova olika stilar, teckna perspektiv, göra kompositionsövningar, teckna kroki och stilleben varvas med uppgifter då du utforskar ett tema genom teckning.
MÅLERI:
Målerikurserna består av tre block med akvarellmåleri, akrylmåleri och oljemåleri.
Alla kurser inleds med den teknik du behöver kunna för att hantera materialet för att sedan övergå till mer tematiska studier. Färglära är integrerat i alla målerikurser.
SKULPTUR:
Skulpturkurserna består av fyra block, två på höstterminen och två på våren, dessa är grundläggande skulpturtekniker i lera, formtagning i gips, assemblage (skrotskulptur) och papier maché.
På kurserna kommer du få lära dig att skapa form i olika material och tekniker, du kommer att få uppgifter och övningar som hjälper dig att hitta ditt eget sätt att se på och uttrycka dig genom skulptur.
Samtidskonst
I slutet av läsåret ges en praktikbaserad kurs kring samtida konstnärlig produktion, relationer och samtal. Du har nu gått nästan ett år på konstutbildningen och har kanske fastnat för ett material, ett tema eller en teknik. Under denna kurs formulerar du själv vad du vill arbeta med.
Allmän kurs
Du har också möjlighet att gå Allmän kurs med inriktning Måleri och skulptur. Då läser du, förutom kursen Måleri och skulptur in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet för högskolestudier. Mer information finns på allmän kurs.
Arbetsprover
(Arbetsprover är inte till för att bedöma skicklighet utan för att vi ska kunna skapa oss en bild av vad du som söker är intresserad av) Arbetsproverna är 2 teckningar, 2 målningar och 2 objekt/skulpturer som du laddar upp i din ansökan.