Vi bygger tillsammans!

Ansökan stängd
Skola:
Billströmska folkhögskolan
Plats:
Kållekärr - Västra Götalands län
Längd:
1 termin
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 16 dec 2022

Kostnader: Kostnader: Serviceavgift: 1.700 kr Material- och verktygsavgift: 1500 kr

Kontakt: Billströmska folkhögskolan

Telefon: 0304-676570

E-post:
billstromska.fhsk@vgregion.se

För dig som vill vara med och skapa en hållbar framtid. Och som vill bygga ett hus. För omställare, nystartare, nybyggare eller arkitektstudent med intresse för medskapande design. 

I samarbete med Egnahemsfabriken på Tjörn erbjuder Billströmska folkhögskolan en utbildning, där du under en termin lär dig grunderna i hållbart byggande. Teoretiska studier på skolan blandas med praktiskt arbete på Egnahemsfabriken.

Tillsammans med dina kurskamrater studerar du frågor som: Vad kan vi göra praktiskt med bostäder, resande, produktion och konsumtion för att ställa om till ett fossilfritt och hållbart samhälle? Hur jobbar vi för att göra breda grupper i samhället delaktiga i förändringen?

 Kursens innehåll

Tillsammansbygge: Vi kopplar ihop byggande och omställning, där byggande är ett nödvändigt verktyg för en omställning. Vi bygger ett hus tillsammans. Parallellt skapar vi och tar del av föredrag och föreläsningar om sätt att leva, kring omställning, hållbarhet och återbruk. I kursen ingår grundläggande konstruktions- och ritningslära, praktiskt byggande, medskapande design och ekonomi och regler för byggande av Tiny-house.

Klimat och omställning: Kursen består av en praktisk del där odlingen på skolan står i fokus. Vi testar olika tillvägagångssätt att förlänga odlingssäsongen samt olika metoder som är viktiga vid självhushållning. Vi tar del av aktuell kunskap kring klimatet och biologisk mångfald med fokus på vilka praktiska lösningar som finns för att skapa ett hållbart samhälle."

Engagemang och aktivism: Hela kursen genomsyras av engagemang i teori och praktik och vi samarbetar med många intressanta lokala organisationer. Frågor vi ställer är hur vi tillsammans kan ta initiativ till och driva fram de nödvändiga politiska satsningarna i samhället. Vi lägger stor vikt vid engagemanget i klimat och omställning framför allt på skolan, och vi provar olika sätt att sprida både engagemang och kunskap.

Vi provar på: Utöver det praktiska arbetet som rör tillsammansbygge kan vi prova på olika sätt att ställa om till ett hållbart samhälle. Det kan handla om odling, perma-kultur, aquaponik, fårskötsel, höns och biodling eller hantverk som att spinna och sticka, sy, keramik och handgjort papper.

 Arbetssätt

Vi lär genom att göra. Utgångspunkten är alltid diskussioner och samarbeten i grupper, där alla bidrar och delar med sig av egna erfarenheter och reflektioner. Vi deltar aktivt i lokala projekt och gör studiebesök i verksamheter som på olika sätt främjar ett hållbart samhälle. Vi bjuder in gästföreläsare och går på föreläsningar och utställningar - närheten till Göteborg gör att utbudet är stort.

På folkhögskolan ingår också lärande tillsammans med övriga deltagare på skolan. Därför arbetar vi ibland tillsammans med de andra kurserna i övergripande frågor som kan röra exempelvis demokrati eller hälsa.

Antagningsvillkor
Goda kunskaper i svenska och matematik, motsvarande Svenska 2, Matematik 1a/b/c.
Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen.

Efter kursen:
Du ska efter kursen ha praktisk och teoretisk kunskap för att själv kunna ta ytterligare steg i din vilja att delta aktivt i projekt inom och/eller mobilisera politiskt för klimatomställningen.

 



Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.billstromska.fhsk.se/kurser/vi-bygger-tillsammans2/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Billströmska folkhögskolan

Billströmska folkhögskolan erbjuder internat. Totalt tar vi emot cirka 160 deltagare, med antagning till både vår och höst. Det breda kursutbudet gör skolan till en intressant mötesplats. Skolan ligger vackert på Tjörn och det finns goda bussförbindelser med Göteborg. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Billströmska folkhögskolan
Stenkyrkovägen 16
471 93 Kållekärr

Telefon: 0304-67 65 70
E-post: billstromska.folkhogskolan@vgregion.se
Webbadress: http://www.billstromska.fhsk.se/