Markus tycker att det behövs fler vuxna som kan hjälpa unga till en meningsfull fritid. Och han vet redan vad han själv vill göra efter fritidsledarutbildningen.
Vår allmänna kurs Friluftsliv och ledarskap erbjuder dig möjlighet att fördjupa dig i både allmänna ämnen och naturupplevelser. Skolan ligger omgiven av vackra lövskogar, med närhet till sjöar, hav, skärgård, klätterklippor och grottor att utforska. Här kan du stärka både kropp och knopp, samtidigt som du läser in dina gymnasiebehörigheter och får möjlighet till vidare studier på yrkeshögskola eller högskola.
Vad ingår i kursen?
Utöver de allmänna ämnena som svenska, engelska, samhällskunskap, historia, religion, naturkunskap och matematik, har kursen en tydlig inriktning på friluftsliv och ledarskap. Inriktningstiden, cirka en dag varje vecka, ägnas åt tematiska aktiviteter och lärande ute i naturen. Där får du utveckla dina färdigheter och prova på exempelvis kajakpaddling, klättring, grottkrypning, pimpelfiske, orientering och andra aktiviteter anpassade efter säsong. Kursen riktar sig både till dig som är van friluftsmänniska och till dig som vill utvecklas inom området.
Kursen ger dig övning i praktiska färdigheter, men du får även kunskaper i ledarskap och eventkoordination. Mot kursens slut kommer du, tillsammans med dina kurskamrater, att planera och arrangera aktiviteter för resten av skolan. Genom detta projektarbete får du goda erfarenheter av logistik och gruppdynamik – perfekt för dig som vill växa som person och utveckla din samarbetsförmåga!
Kursens omfattning och förkunskapskrav
Kursen bedrivs på heltid ett till två läsår med minst 20 klocktimmar i veckan. Vi lägger stor vikt vid närvaro och gemenskap, för att skapa en miljö där du kan utvecklas tillsammans med andra.
Förkunskaper: 1 års studier på folkhögskola/gymnasium/komvux (motsvarande 800 godkända poäng). Behörighet i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.
Vi prioriterar sökande med ofullständig gymnasieutbildning. Dina tidigare studier avgör om du kan börja i år två eller tre.
Ansökan
Sista ansökningsdag är 2 maj. Därefter kan du söka i mån av plats. Minst 10 deltagare krävs för att kursen ska starta.
Har du några funderingar eller vill veta mer? Välkommen att kontakta oss på…
För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här. För dig som vill veta mer om studieomdöme och behörigheter så hittar du det här.
Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:
- Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).
- Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.
- Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.
- Personbevis för studier som du beställer här.
Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.