Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Kursen bygger på individuell handledning och genom att jobba med teckning, måleri och skulptur tränar vi på att bli bra betraktare och beslutsfattare.
Kursinnehåll
Kursen är grundläggande med fokus på klassiska tekniker.
Teckning: Kroki, modellstudier, rum och komposition.
Måleri: Rumslighet i landskap, modell, stilleben m.m Bildkomposition, färglära och collage.
Grafik: Träsnitt och monotypi.
Konstorientering och konstnärlig process: Vi besöker aktuella utställningar i regionen och åker på en heldags studieresa.
Våra lärare
Samtliga lärare är yrkesverksamma konstnärer som undervisat på andra konstskolor runt om i landet. Varje år kommer det olika gästlärare som delar med sig av sitt specifika sätt att jobba på, en workshop eller en hel vecka.
Teckning, måleri, färglära
Lisbeth Boholm, Falun (kursansvarig)
Skulptur
May Lindholm, Siljansnäs (kursansvarig)
Måleri
Göran Rydén, Stockholm
Grafik, dokumentation
Nina Edling, Norrtälje
Collage
Erika Nordqvist, Rättvik
Konstorientering, teckning, konstnärlig process
Anna-Linnéa Liljeholm, Avesta
Antagningsvillkor
Ansökan sker med arbetsprover, ett valfritt antal teckningar och målningar. Dessutom kan du komplettera med ett arbetsprov i valfri teknik. Arbetsproverna ska skickas digitalt till skolan.
Konstkurs fortsättning - halvfart
För den som gått konstnärlig grundutbildning. Arbete dels på skolan och dels i egen ateljé. Ca en träff i månaden för redovisning och nya uppgifter. Man deltar i vissa gästlärarveckor på konstkursen.
Kostnader
All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri. Den studerande betalar dock själv litteratur, material och vissa studieresor beroende på kurs.
Bekräftelseavgift: 1250 kr (i denna ingår kostnader för skolans gemensamma aktiviteter)
Bekräftelseavgift, halvtidskurs: 800 kr
Materialavgift:
-
År 1: 7650 kr
-
År 2: 1550 kr
-
Halvtidskurs: 0 kr ( Deltagaren ordnar själv med det material som behövs.