Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
Är du intresserad av hur olika länder fungerar och vad som styr hur världen ser ut? Drömmer du om att arbeta utomlands som volontär, med biståndsfrågor eller vill ta reda på vad internationella relationer innebär och samtidigt läsa in grundläggande behörighet till högskolan? Då kan inriktningen ”Världen och jag” vara något för dig.
Vi kommer att studera några länder närmare, till exempel Indien och Tanzania, för att ta reda på vad det finns för likheter och skillnader. Vad är det som gör att det kan se så olika ut där vi bor? Vi kommer att förhålla oss till Agenda 2030 och under läsåret kommer vi att ha temaveckor som till exempel kan handla om mat. Du har som deltagare stora möjligheter att forma inriktningen.
Det går att integrera ämnena som ingår i Allmän kurs för att få högskolebehörighet med inriktningen Världen och jag. Till exempel att läsa religion, samhällskunskap och historia med fokus på de länder vi studerar närmare.
Här är några frågor vi kommer att arbeta med:
- Vad är det som styr hur världen ser ut?
- Hur kommer det sig att länder har så olika förutsättningar att ha en fungerande demokrati och en rimlig levnadsstandard?
- Vad finns det för möjligheter att förändra världen till något bättre?
- Vad innebär globalisering och världshandel?
- Vad innebär hållbar utveckling?
- Vad är min roll i världen?
- Vad kan jag göra för att påverka det som sker?
Det finns möjlighet att ha utbyten med internationella organisationer, studieresor och praktik under utbildningen. Du som deltagare står för dina resekostnader själv, men vi kommer att tillsammans i kursen undersöka möjligheter att söka pengar till resor.
Ansvarig lärare för inriktningen Världen och jag är Dan Kristensson. Dan brinner för frågor kring internationella relationer, biståndsfrågor och att försöka förstå hur världen ser ut. Hans intresse började redan när han var barn eftersom han är född och uppvuxen i Indien med föräldrar som arbetat med biståndsfrågor i ca 30 år. Senare ledde det honom till egna erfarenheter från hjälparbete i olika länder, bland annat Estland.
När Dan började arbeta på Leksands folkhögskola engagerade han sig i vår vänskola i Handeni, Tanzania. Dan har också studerat internationella relationer på Högskolan Dalarna.
Allmän på Leksands folkhögskola är unik!
Du läser svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, naturkunskap, religion och historia som ger högskolebehörighet. Det unika hos oss är du studerar ett till tre ämnen i taget i 10-veckorsperioder. Det här upplägget har visat sig vara en framgångsfaktor för många att nå sina mål.
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Du betalar för ditt eget material.
Besök oss
Välkommen hit för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. För att du ska få ett så bra mottagande som möjligt kontaktar du kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök.
Sista ansökningsdag är 15 april.
Sen ansökan?
Vi tar emot sena ansökningar och behandlar dem efter den första antagningsomgången.
VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!
Upplysningar
Dan Kristensson, utbildningansvarig
Telefon: 0247-648 17
E-post: dan.kristensson@leksand.fhsk.se