Innan Björn Jerbo gick en kurs på Nordiska folkhögskolan i visans konst spelade han mest gitarr på hemmaplan. Nu har han rest på gruppturné runt om i Norden och arrangerat sin egen solokonsert, med egna låtar. Snart är han redo att spela in sin första skiva.
Kursens syfte
Kursens syfte är att ge sångintresserade möjlighet att utvecklas solistiskt inom svensk vokal folkmusik med den gehörsbaserade gruppundervisningen som verktyg i processen.
Kursbeskrivning
Sången är i centrum och all undervisning är gehörsbaserad. I huvudsak sker undervisningen i helklass, men kan också ske enskilt eller i mindre grupper. Kursinnehåll och arbetssätt formas av kursdeltagare och lärare i samråd.
Kursens huvudsakliga innehåll
- Sång i grupp utifrån ett gehörsbaserat lärande. Tillsammans med kurskamrater och lärare, och med hjälp av inspelningar och uppteckningar, får du utöka din repertoar av sånger inom den svenska/nordiska folkmusiktraditionen.
- Solosång - scenisk framställning och berättande. Du får öva på att sjunga för gruppen och för andra och även på att ta och ge värdefull feedback. Du får utvecklas från din egen utgångspunkt.
- Röstträning och folkligt sångsätt. Uppvärmning och sångteknik med fokus på att främja en god sångkondition och hållbar sångergonomi.
- Egen fördjupning. Du får möjlighet att göra ett eget litet projekt som sedan redovisas under kursens sista vecka.
I kursen ingår också folklig dans, samarbete med fiolkursen, skoldemokrati och skolgemensamma aktiviteter såsom friskvård och frliuftsdag.
Kursen vänder sig till dig som
Kursen vänder sig till dig som
- vill ägna några veckor åt ditt personliga intresse och din egen sångutveckling
- har god sångvana och erfarenhet av svensk folkmusik
- vill fördjupa och bredda dina kunskaper om svensk/nordisk vokal folkmusik
- vill bli bättre på att sjunga, både tekniskt och musikaliskt
Lärare på kursen
Ann-Sofi Nilsson och Maria Ähdel
Förkunskapskrav
För att kunna tillgodogöra dig kursens innehåll på bästa sätt är det bra om du har någon tidigare erfarenhet av sång och folkmusik.
Kostnader
All undervisning på folkhögskolan är avgiftsfri. Möjlighet till internatboende på skolan finns.
En omkostnadsavgift tillkommer: 770 kr för internatboende, 990 kr för övriga. Mer information om våra avgifter samt priser för boende hittar du på vår prislista.
Kostnader för studieresor, festivaler m.m. kan tillkomma.
Studiemedel
Kursen berättigar till studiemedel från CSN.
Gymnasienivå (A2)
Mer information på www.csn.se
Kan erhållas på kursen
Intyg.