Estetisk plattform

Ansökan öppnar 7 januari
Skola:
Mora folkhögskola
Plats:
Mora - Dalarnas län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
15 april 2025

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Sista ansökningsdag 15 april, därefter löpande antagning i mån av plats.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2025 - 5 jun 2026

Kostnader: Läs om kostnader för studerande nedan.

Kontakt: Lillemor Lunde-Kjellin

Telefon: 0250-942 00

E-post:
lillemor.lunde-kjellin@morafhsk.se

Estetisk plattform erbjuder introduktion till & utveckling av konstnärliga uttryck t.ex. måleri, skulptur, grafik, keramik, trä, smide, textil & glas. 

Kursen på Mora folkhögskola ger en bra grund för vidare högre utbildningar, men är lika givande för dig som fritt vill undersöka & utveckla din konstnärliga gestaltning. Vi arbetar med egen formgivning experimentellt och kreativt i en mängd olika material och tekniker. Den skapande processen är i fokus via reflektion och samtal kring kreativitet, inlärning och konst. I alla tekniker ingår planering, processarbete, skissarbete/design samt dokumentation.

Kursen genomsyras av cirkulär och klimatsmart utveckling där återbruk är en naturlig del. Dalarnas konstnärliga tradition och kulturarv är en självklar inspiration, men även aktiva konstnärer och konsthantverkare från länet och andra delar av Sverige och världen inspirerar.

Efter kursen kan du studera vidare på högre utbildningar inom Bild & Form. Du kan också använda dina kunskaper som kursledare eller utveckla eget skapande som företagare. Estetisk plattform har ett nära samarbete med kurserna Textilt Hantverk och Modeakademin. Viktiga inslag i kursen är studiebesök, workshops, föreläsningar och utställningsarbete.

Vi ser gärna sökande i alla åldrar och med olika erfarenheter och bakgrund för gruppens mångfald och gemensamma lärande. Studietakten är heltid i 1-2 år beroende på dina tidigare kunskaper och erfarenheter. 

Du läser

  • Måleri
  • Teckning/kroki
  • Skulptur
  • Grafik
  • Keramik
  • Glas
  • Formgivning/design
  • Trä och smide
  • Textila uttryckssätt

Följ kursen på instagram: @estetmorafhsk

Ansökan

Vi lägger stor vikt vid det personliga brevet. Du som söker ska beskriva hur du tror att kursen kommer att bidra till din personliga utveckling och skapa möjligheter för dig i framtiden. Du bifogar även ett digitalt (pdf) porträtt i valfri teknik som gestaltar den du är. 

Kravet på dig som söker är att du fyllt 18 år eller fyller 18 under höstterminen. När du tackat ja till en plats förbinder du dig att närvara och bidra till kursens gemensamma mål.

Ansökan gör du digitalt på Schoolsoft. En länk finns på skolans hemsida. När du ansöker får du skapa ett konto ”Mina Sidor” där du själv när som helst, kan logga in se dina ansökningar och status. Du kan även när som helst lägga till eller ändra uppgifter i din ansökan. Du får en bekräftelse till din e-postadress att din ansökan mottagits.

Vid antagningsdatum går vi igenom ansökningshandlingarna, därefter skickas besked digitalt om du blivit antagen eller ej.

Om du av någon anledning inte har möjlighet att söka digitalt ber vi dig kontakta oss på telefon 0250-942 00.

Du som söker Mora folkhögskola uppmuntrar vi att läsa mer om skolformen, Region Dalarna och Folkbildningsrådet fastställer de riktlinjer verksamhetsmål vi ska uppfylla.

Kostnader:

All undervisning på folkhögskolan är kostnadsfri. Det du själv betalar är kurslitteratur och övrigt undervisningsmaterial. I denna kurs beräknar vi att materialkostnaden, material och längre studieresor blir cirka 4000- 9000 kr/läsår.

Du betalar även en omkostnadsavgift på 800kr/termin. I denna avgift ingår bland annat försäkring, fika, kopiering, kulturaktiviteter, Office365 och obligatoriska studieresor.

För mer information om kostnader, gå in på vår hemsida www.morafolkhogskola.se

Lokaler

Kurslokalen är svårtillgänglig för rörelsehindrade på grund av trappor

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Mora folkhögskola

Mora folkhögskola är en mötesplats där allmänbildning och självförtroende står i centrum. Här kan du utvecklas och studera i en generös och inspirerande miljö nära Siljan och Mora centrum. Möjlighet till ett rikt friluftsliv. Mora folkhögskola har även utbildningar förlagda  i Skattungbyn, utanför Orsa.

Läs mer om skolan

Postadress:
Mora folkhögskola
Yvradsvägen 29
792 34 Mora

Telefon: 0250-942 00
E-post: info@morafhsk.se
Webbadress: https://www.morafolkhogskola.se/