Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Veckan inleds med en teoretisk del där föredraget "Bokhantverkets egenskaper, metoder och inspiration" lägger en grund för kursen. Vi tittar närmare på bokens dialogiska egenskaper och på olika metoder som kan hjälpa till att driva en process framåt.
Vi fortsätter så med det fysiska utforskandet genom att arbeta med ett undervisningsmaterial skräddarsytt för oss av Hedi Kyle.
Under kursens gång går vi igenom de olika verktygen och hur de ska användas. Jag kommer också att medvetandegöra vikten av materialets olika kvalitéer. Ni kommer att få en litteraturlista samt en lista på butiker/leverantörer där ni kan köpa material och verktyg.
Undervisningen går ut på att, förutom att göra vackra saker, bygga en plattform som ger dig en metod att kunna arbeta vidare med ditt eget skapande. Allt material till kursen är förskuret för att ge deltagarna möjlighet att koncentrera sig på sitt eget skapande.
Demonstrationer hålls löpande så det är viktigt för dig att kunna närvara hela dagar.
Viktigt också att du vet med dig att du kan arbeta koncentrerat under denna intensiva kursvecka.
En av kvällarna tar vi med mat från skolan och besöker min ateljé.
Att ta med
Material att ta med:
- Vattenflaska med skruvkork
- Två glasburkar- typ kaviar och sill
- De starkare glasögonen
- Anteckningsmaterial
- Om du har egna favoritverktyg så ta gärna med annars finns allt du behöver att låna
- Om du vill arbeta extra på fritiden så ta med material för detta
- Kanske har du egenhändigt gjorda tryck, målningar eller dekorerade papper som du kan använda.
Om du vill arbeta extra på fritiden så ta med material för detta. Kanske har du egenhändigt gjorda tryck, målningar eller dekorerade papper som du kan använda.
Materialkostnad
Kostnad för förskuret material: 500:- inkl. moms och kopior på beskrivningar
Du kan på plats köpa lintråd, dekorerade papper samt boken ”Papper och stygn” till kurspris.
Tveka inte att höra av dig om du har frågor.
Om kursledaren
Monica Langwe bor och verkar i Mora där hon har sin ateljé. Hon rör sig i gränslandet mellan konst och hantverk och är utbildad inom både traditionellt och innovativt bokbinderi, såväl som inom konst och papperstillverkning.
Hon undervisar sedan många år i bokhantverk både i Sverige och utomlands på konsthögskolor, konstskolor och folkhögskolor. 2016 gav hon ut boken ”Papper och stygn” på Hemslöjdens förlag.
Facebook: monica langwe
Instagram: langwebokbinderi
Kontakt:
Monica Langwe, Kursledare
E-post: monica@langwe.se