Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
De traditionella metoderna väger tungt i utbildningen. Timringsutbildningen är två läsår, men man kan välja att endast läsa ett år.
Första året på Timringsutbildningen fokuserar vi på att lära oss nytimring. Deltagarna ska färdigställa ett mindre knuttimrat hus/stuga från grunden med de vanligaste teknikerna.
Vi flyttar även timmerstommar och färdigställer takkonstruktion och golv samt går igenom olika metoder i knuttimring. Vi tar Motorsågskörkort A för säkert arbete på timringsutbildningen.
Under första året gör vi även lättare renoveringar av timmerstommar och kulturmiljöer.
Väljer deltagaren att gå två år på Timringsutbildningen innebär det en mer fördjupad kunskap i knuttimring, renovering och restaurering. Två år är att rekommendera om man vill arbeta som timrare.
Vi timrar lite mer komplicerade byggnader och jobbar mer mot kund.
En viktig del är att värna om den genuina timringstekniken och ha miljömedvetenhet och god kunskap om energiförbrukning.