Skola:
Sjöviks folkhögskola
Plats:
Folkärna - Dalarnas län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
15 april 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Intervju och praktiskt prov som visar på din förmåga att hantera verktyg. Kursen förutsätter inte att du kan timra.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 5 jun 2026

Kostnader: Kostnad uppkommer för kurslitteratur, arbetskläder, verktyg, motorsågslicens & studieresor. I samband med kursstart erbjuds du att köpa utrustning som krävs till förmånligt pris. Se hemsida för specificering av vad som ingår & vad som kan tillkomma.

Kontakt: Markus Tarvainen

Telefon: 0226-678 28

E-post:
markus.tarvainen@sjovik.eu

En timringskurs för dig som vill lära dig konsten att bygga vackra och funktionella timmerhus med genuina hantverksmetoder.

De traditionella metoderna väger tungt i utbildningen. Timringsutbildningen är två läsår, men man kan välja att endast läsa ett år.

Första året på Timringsutbildningen fokuserar vi på att lära oss nytimring. Deltagarna ska färdigställa ett mindre knuttimrat hus/stuga från grunden med de vanligaste teknikerna.

Vi flyttar även timmerstommar och färdigställer takkonstruktion och golv samt går igenom olika metoder i knuttimring. Vi tar Motorsågskörkort A för säkert arbete på timringsutbildningen.

Under första året gör vi även lättare renoveringar av timmerstommar och kulturmiljöer.

Väljer deltagaren att gå två år på Timringsutbildningen innebär det en mer fördjupad kunskap i knuttimring, renovering och restaurering. Två år är att rekommendera om man vill arbeta som timrare.

Vi timrar lite mer komplicerade byggnader och jobbar mer mot kund.

En viktig del är att värna om den genuina timringstekniken och ha miljömedvetenhet och god kunskap om energiförbrukning.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

År 1:
Deltagarna ska färdigställa ett mindre knuttimrat hus/stuga från grunden med de vanligaste teknikerna.

År 2:

Deltagaren ska ha kännedom om olika typer av knutar och timmerbehandling från olika tids- och stilperioder, kunna renovera gamla timmerstommar/timrade miljöer på ett tidstypiskt och konstruktivt sätt och ha kunskap om byggnadsvård relaterad till timring.

Vidare ska deltagaren ha provat på modern, och delvis maskinell timring samt känna till de lagar och regler som gäller för plan och bygg och kunna tillämpa rationella metoder utifrån traditionell hantverksteknik. Deltagaren ska ha kunskap i nyproducering av timmerhus – med tydligt hantverksuttryck utifrån äldre tradition integrerat med nytänkande, och även kunna utföra grundsättning, uppsättning och takläggning, fönster och dörrar.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.sjovik.eu/utbildning/profilkurser/timring/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Sjöviks folkhögskola

Direkt vid sjön Bäsingens strand, omgiven av skog och åkrar, ligger Sjöviks folkhögskola.

Musik, hantverk, friluftsliv och gemenskap är våra hörnstenar och präglar alla våra kurser.  

Tillsammans skapar deltagare och personal en gemensam och inkluderande  plattform för personlig utveckling och lärande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sjöviks folkhögskola

775 95 Folkärna

Telefon: 0226-678 00
E-post: exp@sjovik.eu
Webbadress: http://www.sjovik.eu/