Framtidslandet i Norr- resande kurs

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Färnebo folkhögskola
Plats:
Österfärnebo - Gävleborgs län
Längd:
11 veckor
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
15 januari 2025

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 3 mar 2025 - 15 maj 2025

Kostnader: Du betalar en administrativ avgift på 200 kr per termin. Kostnad för resan 4000 kronor inklusive utflykter, gemensam mat och enkelt boende, i stugor, hemma hos aktiva och på vandrarhem. Kostnader för resor tillkommer.

Kontakt: Lars Igeland

E-post:
lars.igeland@farnebo.se

Resande kurs för att studera den så kallade gröna industriomställningen i norr. Vi reser i Norr- och Västerbotten och Sápmi. Före och efter resan har vi träffar på distans och en helgträff.

Vi studerar industriomställningen och besöker bl. a batterifabrikens Skellefteå och den planerade ”fossilsnåla” stålfabriken Boden. Vi möter forskare och andra som är engagerade i möjligheterna men också problemen med dessa stora investeringar. Hur kan omställningen bli grön på riktigt? 


Vi möter samer i Rönnbäcken, Tärnaby som kämpar emot en gruva och skogsplantager som hotar renskötseln. Vi deltar i arrangemang för en hållbar utveckling, och träffar ungdomar som arbetar mot kolonialism med spoken word, musik och skrivande.  


Under kursen kommer vi att möta och samarbeta med olika rörelser för klimaträttvisa, hållbar utveckling och samiska rättigheter. Kursen kommer att arbeta aktivt med kreativt skrivande och sociala medier. 


Vi har föreläsare, gör studiebesök och skapar resan och lärandet tillsammans. Alla deltar i matlagning och delar av det praktiska genomförandet av studieresan.  

Framtidslandet i norr

Litteratur:

Bl. a Framtidslandet av Sverker Sörlin, Norrsken av Arne Müller, Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba.   

 

Kursupplägg:

Distansträffar 3, 10, och 31 mars, planeringsträff 15 – 16 mars, studieresa 5 – 13 april, distansträffar 22 april, 29 april, 5 och 15 maj.

Kostnader: 

Du betalar en administrativ avgift på 200 kr per termin, avgiften täcker försäkring, studiebesök och kopiering. Kostnad för resan 4000 kronor inklusive utflykter, gemensam mat och enkelt boende, i stugor, hemma hos aktiva och på vandrarhem. Kostnader för resor tillkommer. Vi lagar mat tillsammans. Om du önskar bo i enkelrum eller äta på restaurang kan du lägga till pengar för sådana utgifter. 

 

Till vem vänder sig kursen?    

Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om rättvis klimatomställning, den "gröna" industriboomen i norr, miljö och om samernas situation. Det krävs ingen särskild förkunskap. Kursen passar dig som är intresserad av framtidsfrågor och som vill hitta vägar för ett engagemang tillsammans med andra.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://farnebo.se/kurser/framtidslandet-i-norr/

Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln

Färnebo folkhögskola

Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring och vi arbetar utifrån mer än fyrtio års erfarenhet av folkbildning och lärande. Färnebo folkhögskola finns i Österfärnebo och Gävle. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Färnebo folkhögskola
Färnebovägen 874
811 74 Österfärnebo

Telefon: 0291-202 75
E-post: info@farnebo.se
Webbadress: http://www.farnebo.se/