– Jag behövde en hundraåttio graders vändning från mitt tidigare sammanhang. För mig som bytte juridiskt namn bara ett par månader innan var det en stor lättnad att komma till en ny plats med nya människor som aldrig hade känt mig vid ett annat namn, säger Morgan Winberg.
Om kursen
Är du nyfiken på hur du kan skapa en köksträdgård, äta mer egenproducerat och få grundkunskap i att odla småskaligt och ekologiskt? Den här kursen är för dig som vill lära dig mer om hur gräsmattan, jordplätten och odlingskragen kan bli till ditt skafferi.
Kursinnehåll
På kursen får du lära dig:
- Iordningställande av odlingsbäddar: exempel på några olika tekniker
- Enkelt byggande av odlingslådor, avhärdningslådor med fönster, växtstöd
- Beställa fröer, lära känna jorden, så, omskolning, avhärdning, att plantera ut
- Växtkunskap
- Planering och växtföljd
- Skötsel, bevattning, skadedjur med mera
- Gödsling
- Skörd
- Enkelt mathantverk: bakning, fermentering, marmelad med mera
- Tillverkning av enkla hudvårdsprodukter
- Kompostering
- Höströjning
- Planering för kommande säsong och sådder
Kursupplägg
Undervisningen sker delvis på plats på Västerbergs folkhögskola och delvis på distans. All undervisning på plats på Västerbergs folkhögskola sker på fredagar eller fredag- lördag. Totalt innehåller kursen ca 20 träffar i skolan. Distansundervisningen sker på TEAMS samt att du arbetar med en större uppgift hemma som du senare i slutet av säsongen redovisar.
Kurslitteratur kommer att vara Lena Israelssons Handbok för Köksträdgården.