Västerberg ett nav för dramapedagogik
I 50 år har Västerbergs folkhögskola utbildat dramapedagoger. Utbildningen har funnits på andra folkhögskolor men bara på Västerberg har den getts utan avbrott sedan 1974.
Undervisningen har skett i den första skolbyggnaden som byggdes på Västerberg och som sedan 1974 heter Dramahuset. Här är väggarna impregnerade av drama, teater och kreativitet. På väggarna sitter fotografier och bilder av nästan alla klasser som har gått här under åren. Just nu är Västerberg den enda folkhögskola där det går att studera till dramapedagog.
Dramapedagogik utgår från teaterns formspråk, men även från andra estetiska uttryck och metoder. Undervisningen bygger på upplevelsebaserat lärande samt innehåller både praktiska och teoretiska moment. Utbildningen är eftergymnasial och ställer höga krav på deltagarna och kan även valideras till högskolepoäng på Stockholms universitet.
Flera yrkesmöjligheter
Många dramapedagoger som examinerats från Västerbergs folkhögskola har gått vidare ut i yrkeslivet och arbetat med dramapedagogiska metoder i samhällets olika delar, både i skolväsendet, kulturskolor, teatrar, företagsorganisation, lärarutbildningar, universitet, forskning och inom kulturområdet i stort.
Även kompetensutveckling och kurser för redan verksamma dramapedagoger har erbjudits under åren. Nu senast har kurser i Forumteater och Regi, rörelse och koreografi arrangerats.
Jubileumsår för dramapedagogiken
Anita Grünbaum var huvudlärare på utbildningen från starten 1974 och blev kvar fram till sin pension 2002. Anita är en person som har spelat en stor roll för dramapedagogiken, inte bara för skolan utan också för dramapedagogiken i stort.
Under kommande läsår kommer Västerbergs folkhögskola uppmärksamma 50-årsjubileet på olika sätt, både med träffar och fest för tidigare deltagare, kurser för verksamma men även att bjuda in grupper och personer som är nyfikna och vill veta mer om dramapedagogik och dess möjligheter.