Said, Malin, Albin och Sanna läser till socialpedagoger på Sommenbygdens folkhögskola. Att de fyra klasskamraterna är engagerade i att göra skillnad i samhället finns det inga tvivel om. Och arbetsplatserna och möjligheterna är många.
Som socialpedagog är du med och skapar möjligheter för människor. Under utbildningen får du möjlighet att prova olika pedagogiska metoder och kreativa uttryckssätt som till exempel relationell pedagogik, hälsopedagogik, och drama.
Målet med utbildningen är att ge en bred kompetens för socialpedagogiskt arbete inom exempelvis behandlingshem, skola, ungdomsgård, boendestöd, socialpsykiatri och LSS-verksamheter.
Om utbildningen
På socialpedagogisk utbildning arbetar vi processinriktat och teoretiska kunskaper kopplas till egna erfarenheter. På så sätt skapas en känsla av sammanhang. Studierna är ämnesövergripande och belyses utifrån perspektiven individ, grupp och samhälle. Det ingår såväl klassrumsundervisning och studiebesök som föreläsningar av externa gästlärare. Du får såväl teoretiska yrkeskunskaper som praktisk erfarenhet.
I mötet med andra lär du om dig själv och din omvärld. Utbildningen bygger på ett gemensamt lärande med fokus på alla deltagares bidrag i form av olika erfarenheter och kunskap. Det bidrar till en större förståelse för samhället och olika perspektiv.
Som en röd tråd genom hela utbildningen tränar vi kontaktskapande kommunikation och konflikthantering.
Vi lägger stor vikt vid personlig utveckling, samarbete och lärande i grupp. I utbildningen ingår obligatoriska aktiviteter med övernattning på annan plats på Gotland. Det kan även ingå en studieresa till fastlandet.
Vi har ett nära samarbete med arbetslivet och under utbildningen har du två LIA-perioder (Lärande I Arbete) på sju respektive tio veckor.
Kursplan
Under utbildningens två år innehåller kursplanen:
- Socialpedagogik och Öppen verksamhet
- Kontaktskapande kommunikation och medling – NVC (Non-Violent Communication)
- Psykologi
- Organisation och ledarskap
- Beroende och behandling
- Traumamedveten omsorg
- Socialpsykologi
- Lagstiftning
- Samhällsutveckling och strukturella perspektiv
- Intersektionalitet – analys av hur olika maktstrukturer samverkar och skapar ojämlikhet
- Mänskliga rättigheter
- Psykiatri och hälsa
- Vetenskaplig metod
- MI-motiverande samtal
- Pedagogiskt drama och Forumteater
- Personlig utveckling med fokus på ett professionellt förhållningssätt
- Etiska dilemman i socialt arbete 17 veckors Lärande i arbete (praktik)
- Källkritik och maktanalys
- Desinformation och AI
- Lägerverksamhet
- Vandring
- Skolgemensamma aktiviteter med övriga utbildningar på skolan
Om ansökningsperioder
Under 2024 har kursen fler ansökningsperioder. Du som söker i period 1 har förtur. Period 2 respektive 3 öppnar endast om det finns platser kvar på kursen.
Socialpedagogisk utbildning kommer att ha en ansökningsperiod 2.
Ansökningsperiod 1: 15 januari–30 april 2024
Ansökningsperiod 2: 30 maj–30 juni 2024
Ansökningsperiod 3: ca 5 augusti–26 augusti 2024