Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Syftet är att stimulera till positiv förändring genom att locka fram, utforska och förstärka personens egen motivation och engagemang till beteendeförändring.
Om utbildningen:
Motiverande samtal/Motivational Interviewing (MI) har stark evidens i alla typer av beteendeförändringar, men också i andra typer av samtal. MI fungerar såväl i det korta som långa samtalet. Metodiken är den samma oavsett om du samtalar med barn, vuxna eller äldre och oavsett ämne. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor förordas MI som en evidensbaserad samtalsmetod.
Under de inledande dagarna lär du dig de teoretiska grunderna inom MI genom föreläsning, övningar och diskussioner. Syftet är du efter dessa dagar ska kunna tillämpa dina kunskaper inom det önskade arbetsområdet.
I kursen ingår att hålla ett motiverande samtal med en annan kursdeltagare. Samtalet filmas, analyseras och redovisas sista dagen i gruppen. Erfarenheterna från samtalet följs upp, diskuteras och delas med gruppen.
Uppgift:
Filma ett samtal mellan dig och en ”klient”. Analysera ditt samtal utifrån ett MI- perspektiv och välj ut ett par klipp ur det filmade samtalet som visar på styrkor såväl som svagheter i MI-samtalet. En analys av samtalet utifrån de teoretiska grunderna i MI redovisas skriftligt till läraren och en muntlig presentation delas i gruppen.
Examimation:
För godkänt deltagande på kursen krävs full närvaro i alla moment samt skriftlig inlämning och muntlig redovisning i gruppen.
Målgrupp:
Alla personer som arbetar med eller önskar arbeta med att stödja individer till beteendeförändring.