Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
På Allmän kurs - Nordisk profil står platsen i centrum och vi undersöker vilka särskilda förhållanden som präglar denna plats, historiskt, kulturellt och geografiskt. Tema Norden genomsyrar behörighetsämnena och du får möjlighet att läsa in din gymnasiekompetens inom temat. Att känna till samhällets uppbyggnad, språkens historia, mångfalden i kulturen från forntid till idag, de fornnordiska berättelserna, den unika fjällfloran, de politiska systemen och synen på yttrandefrihet, jämlikhet och öppenhet hjälper oss att förstå vår samtid, här och nu. Människan är en del av sin närmiljö och Åredalens folkhögskola kan bli en plats där du kan gro och växa.
Åredalens folkhögskola är en plats för livslångt lärande och gemenskap, hållbarhet, skapande, livsåskådning, språk och kulturförståelse. Skolans läge vid fjället präglar skolans alla utbildningar.
Allmän kurs vänder sig till dig som vill läsa in grundläggande behörighet för vidare studier på högskola eller yrkeshögskola. Vi erbjuder en pedagogisk miljö där dina erfarenheter, värderingar och drivkrafter är viktiga och får ta plats. Att studera på en folkhögskola innebär att du är här för att lära och utvecklas tillsammans med andra, där allas erfarenheter och kunskaper tas till vara.
Hos oss läser du behörighetsgivande kurser integrerat med varandra. Studierna sker tematiskt och ämnesövergripande. Vi vill att du ska ha möjlighet att hitta din egen inlärningsstil, utifrån dina förutsättningar och behov. Vi lägger upp en individuell studieplan tillsammans med dig.
För grundläggande behörighet till högskola och universitet behöver du följande kurser:
- Svenska/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1a, 1b eller 1c
- Naturkunskap 1a1
- Samhällskunskap 1a1
- Historia 1a1
- Religion 1
Du kan också läsa in vissa andra behörigheter, samt vissa kurser på grundskolenivå.
Under våra valbara kurser kan du välja en inriktning på din utbildning. Det innebär att du under vissa perioder två dagar i veckan kan välja kurser såsom; keramik, friluftsliv, fjällkunskap, ledarskap, konst, självhushåll, tro och liv.
Kontakta kursansvarig eller studievägledare om du vill veta mer.