Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Vi kommer att se på olika ulltyper: ursprungsull, ryatyp, lockig ull och krusig ull och deras användningsområde. Också hur de kan samverka för att uppnå en speciell garnkvalitet.
Vi pratar om ull och förberedande arbete med ull inför spinning, såsom sortering, tvätt, kardning, kamning och hur du kan blanda fibrer i ett garn för ett användningsområde. Vi kommer också att ägna en dag åt att färga ull-lockar för att sedan karda färgade lockar med naturfärgad ull eller enbart för att sätta färg på garnet på olika sätt. Ta vara på färgen eller helt förändra färgen i kardning och kamning.
Du får lära dig mer om:
den svenska ullen och dess användningsområde
sortering och tvätt av ull
tesa, karda och att använda ullkammar
öva olika spinntekniker
tvinna på olika sätt
färga ull och garn med hjälp av syrafärger
hur du påverkar ditt garn i spinnrocken
redskap och historik
tvätt och efterbehandling av garn
göra stickprov och vävprover
Kursledare är Lena Köster, textilkonsthantverkare, spinnerska och väverska som arbetar speciellt med den svenska ullen, med hela processen från fårskötsel till färdig textil. Lena har under många år undervisat i ullkännedom och ullhantverk i hela landet.